Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Vertrouwen op je gevoel en intuïtie

Vertrouwen op eigen gevoel en intuïtie is een leerdoel voor veel mensen. Intuïtief weten ze dat iets ‘klopt’ of ‘niet klopt’,  ‘goed is’  of ‘niet goed’ is en toch vinden ze het moeilijk om er naar te luisteren. Daarom nemen ze soms beslissingen of maken ze keuzes waarvan ze later zeggen: eigenlijk wist ik het ook wel dat ik dit niet had moeten doen. Ze gingen voorbij aan hun eigen antenne om wat voor reden ook.

Wat zijn uw valkuilen?

Wilt u weten wat uw valkuilen zijn die horen bij uw kernkwaliteiten?

Valkuilen

Wat zijn uw kernkwaliteiten?

Wilt u weten wat uw kernkwaliteiten zijn? Bekijk het overzicht!

Kernkwaliteiten

Gratis test

Inzicht in uw persoonskenmerken en kernkwaliteiten? Doe dan onze test.

Doe de test online!

Waarom is het zo  lastig?

Vertrouwen op je gevoel en intuïtieVertrouw op eigen intuïtie is vooral moeilijk omdat wij in een samenleving grootgebracht zijn waar alles verklaard moet worden. Er kan niet iets gebeuren of plaatsvinden of we moeten de oorzaak vinden. In onze westerse samenleving zijn we gericht op logica. Als er nu iets onlogisch is dan is dat uw gevoel. Daar zit geen enkele logica in. Intuïtie en gevoel is niet te onderbouwen en laat zich soms niet in woorden vangen. intuïtie is een vorm van een gevoelsmatig of innerlijk weten die niet op kennis, ervaring of logica berust.

Je gevoel zit altijd goed

Mensen zeggen soms; vertrouw maar op je gevoel want dat zit altijd goed. Dat vinden we nu weer het andere uiterste. U zou volmaakt zijn als u altijd goed zit. Dat is hetzelfde als: wat  u hoort, ruikt of ziet klopt altijd voor honderd procent. Enige bescheidenheid is ook wel op zijn plek wellicht.

De valkuil

De valkuil van vertrouwen op je gevoel is er ook. Dat is de doorgeslagen variant. Alsof er niets anders dan gevoel is. Anders gezegd: alsof het gevoel het enige is wat er toe doet.

Ieder mens heeft zintuigen gekregen om waar te nemen. Dus vergeet uw ogen (zien), oren (horen), neus (reuk), handen en voeten (tasten)  en tong (smaak) niet. Ook hebben we hersenen gekregen om waarnemingen te interpreteren. Dus vertrouw op uw gevoel maar vergeet niet uw verstand te gebruiken.

Gevoelens

We zouden het nog liever anders uitdrukken. Vertrouw op uw gevoelens. U hebt circa 40 negatieve gevoelens en een hele serie positieve gevoelens die u de weg kunnen wijzen wanneer het gaat om uw behoeften.  Lees ook: de relatie tussen uw behoeften en uw gevoelens.

Samengevat

Vertrouwen op uw intuïtie en gevoel is een prachtig leerdoel en voor veel mensen hoogst actueel. Staar er u niet blind op want u hebt veel meer in huis (o.a. gezond verstand).

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit.

U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens