Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Bemoeizucht, bemoeierig of bemoeiziek is een valkuil

Bemoeizucht, bemoeierig of bemoeiziek. Wordt u soms verweten door uw omgeving dat u bemoeizuchtig, bedillerig of bemoeiziek bent? Vervelende typeringen zijn dat, vindt u niet? Wilt u leren om zich minder met andermans zaken of leven te bemoeien? Wilt u meer loslaten?

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Het positieve van bemoeizucht

Bemoeizucht, bemoeierig of bemoeiziek is een valkuilAan bemoeizucht ligt een kwaliteit ten grondslag. Dat kunnen zelfs meerdere kwaliteiten zijn zoals:

 • u bent behulpzaam
 • u bent zorgzaam
 • u bent verantwoordelijk

We hebben tal van voorbeelden van kernkwaliteiten voor u uitgewerkt.

Verschillende gradaties

Bemoeierig is eenvoudig te verwoorden als: zich met andermans zaken bemoeien. Of je bemoeien met zaken die niet bij je horen, die niet van jou zijn, waar je geen zeggenschap over hebt. Nu bemoeit zich iedereen wel eens met zaken die hem/haar niet aangaan. We noemen dat maar even een lichte vorm van bemoeierig. Bemoeizucht of bemoeiziek is de zwaardere vorm. Dat is zich tot vervelens toe bemoeien met andermans zaak.

Waar gebeurt het?

Bemoeizucht komt voor op de werkvloer: collega’s die zich teveel met elkaar bemoeien of een leidinggevende die zich te veel met uw werk of privé zaken bemoeit.

Bemoeizucht komt veelvuldig voor in partnerrelaties maar ook ouder-kind relaties. Bijvoorbeeld moeders of schoonmoeders die zich teveel inlaten met uw leven, uw relatie, uw gezin of uw kinderen.

Waar bemoeit u zich mee?

Waar bemoeien mensen zich mee? Of wanneer is het bemoeizucht? Dat kan in hele kleine dingen zitten en soms ook in hele grote. Voorbeelden:

 • Met uw werk: hoe u uw werk doet, of uw bureau wel goed is opgeruimd, hoe u uw taken uitvoert (is uw leidinggevende een controlefreak)
 • Vermenging werk en privézaken: leidinggevenden of collega’s die van alles over uw privéleven willen weten terwijl ze daar eigenlijk niks mee te maken hebben.
 • Thuis: ouders of schoonouders die zich bemoeien met de inrichting van de uw woning, de opvoeding van uw kinderen, de inrichting van uw leven etc.

Maar ook in grotere dingen zoals een ongekende bemoeizucht rond een echtscheiding waar de hele familie zich bemoeit over het hoe en waarom. Dat is nu weer een vorm van interesse waar u niet op zit te wachten.

Kernkwaliteiten

Aan bemoeizucht liggen positieve kwaliteiten ten grondslag.  Alleen bemoeierig is de doorgeslagen variant. Voorbeelden:

 • U bent niet meer behulpzaam maar overbehulpzaam.
 • U bent niet zorgzaam maar overzorgzaam, bemoederend, bedillerig, betuttelend of belerend.
 • Uw verantwoordelijkheidsgevoel zorgt ervoor dat u zich over-verantwoordelijk gedraagt.

Wat is er mis mee?

Er gaan een paar zaken mis wanneer de omgeving de op zich positieve kwaliteiten ervaart als vervelend en dit typeert als bemoeizuchtig. U gaat namelijk over de grens van de ander heen door:

 • de ander zijn keuzevrijheid te ontnemen
 • de ander zijn verantwoordelijkheden te ontnemen
 • de ander zijn recht op het voorzien in eigen behoeften te ontnemen
 • de ander hulp aan te bieden waar hij/zij helemaal niet op zit te wachten
 • de hulpvraag van de ander in te vullen op een wijze die de ander niet als prettig ervaart en die niet aansluit bij de behoefte van de ander
 • soms ook door de ander zijn recht op privacy te ontnemen

Vaak gebeurt het onbewust en meestal zelfs goedbedoeld. Lees ook: soms ga ik over de grens van een ander heen om de bewustwording van uw eigen gedrag te optimaliseren.

Leerdoelen

Het leerdoel wat hierbij hoort heet: zaken leren loslaten waar u niet verantwoordelijk voor bent. Echter: een leerdoel komt nooit alleen. Verwante leerdoelen zijn:

Leer uw kwaliteit benutten!

Het is fantastisch om de eigen kwaliteiten optimaal te benutten en te leren om de valkuilen te vermijden. U zult zien dat dit uzelf ten goede komt maar ook de relaties verbetert die u heeft.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens