Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zelfcompassie

Zelfcompassie is in zekere zin een vorm van eigenliefde of een gevoel van mededogen voor uzelf. Het heeft te maken met uzelf kunnen aanvaarden, respect hebben voor uzelf en uzelf waarderen.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Eigenliefde: mag dat wel?

Zelfcompassie

Het woord eigenliefde wil bij mensen nog wel eens wat tegenstrijdigheid oproepen. Soms voelt men er zich ongemakkelijk bij. Is dat niet ziekelijk wanneer je zegt dat je van jezelf houdt? Op de één of andere manier zit dat ingebakken in onze cultuur. Mensen met een christelijke achtergrond worstelen vaak met dit vraagstuk. De naaste (de ander) liefhebben dat hebben ze wel geleerd. Dat erbij staat ‘uw naaste liefhebben  als uzelf’ werd vaak eenzijdig uitgelegd.

Zelfaanvaarding, zelfwaarding en zelfrespect

We benoemen een aantal onderdelen van zelfcompassie:

  • Zelfwaardering: het betekent dat u uzelf op waarde schat. U maakt zich niet kleiner dan noodzakelijk en u doet zich niet groter voor dan u bent.
  • Zelfaanvaarding: u kunt uzelf aanvaarden zoals u bent met uw kwaliteiten, valkuilen, tekortkomingen, vaardigheden, mogelijkheden. Maar u kunt ook aanvaarden dat u fouten maakt, verkeerde inschattingen, onjuiste keuzes zonder dat u zichzelf onheus bejegent, onnodig bekritiseerd en zonder dat u zichzelf waardeloos vindt.
  • Zelfrespect: u kunt zichzelf respecteren. U hebt respect voor uzelf, voor uw eigen gevoelens en behoeften. U negeert ze niet, u gaat er niet aan voorbij. Ook u bent wel een gefrustreerd en geïrriteerd en u drukt dat niet weg maar u staat dat gewoon toe omdat u weet dat uw gevoelens een richtingaanwijzer zijn in uw leven.

De balans met compassie

Zelfcompassie gaat altijd in de juiste balans met compassie. Compassie in de juiste zin kan er pas zijn wanneer u zelfcompassie hebt.

  • Voor een ander zorgen, kan alleen wanneer u goed voor uzelf zorgt
  • Er voor een ander zijn, kan alleen wanneer u tijd neemt voor uw persoonlijk onderhoud

Compassie

Realiteit

Zelfcompassie heeft te maken met de realiteit onder ogen zien en deze ook te durven ervaren. U loopt er niet voor weg. Ook al verloopt uw leven anders dan u wilt en roept dat soms vraagstukken of negatieve gevoelens op. Ook u bent kwetsbaar, niet volmaakt. Ook u hebt tekorten of gebreken. Maar u kunt zichzelf in de eigen armen sluiten: u weet dat het geen bezwaar is.

Leren leven met uzelf

Waarom zou u zichzelf veroordelen? Waarom zou u zichzelf bekritiseren, onderuithalen, fouten uitvergroten, kritiek op uzelf betrekken? Zelfcompassie is leren leven met uzelf, ook al gaat het wel eens anders dan u denkt of zou willen. U vermijdt de pijn van het leven niet maar u hebt geleerd om er wat mee te doen omdat u er van kunt leren.

Valkuilen

Wat zijn de valkuilen van zelfcompassie? We noemen er een paar:

  • Zelfmedelijden is doorslaan en menen dat niemand op deze aarde het zo moeilijk heeft als u. Het is de realiteit uit het oog verliezen. Vergeten dat er anderen zijn die hetzelfde of nog erger hebben meegemaakt.
  • Ongezonde eigenliefde uit zich in zaken als altijd in de belangstelling willen en moeten staan, altijd de beste willen zijn, bewijsdrang vanuit de drijfveer ‘zie mij eens’, narcisme.  
  • Arrogantie of zelfingenomenheid is menen dat je beter bent dan anderen, jezelf verheffen boven een ander, neerkijken op een ander of een ander onderuithalen.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Drenthe en Utrecht: trainingslocatie

De Steven heeft een tweetal trainingslocaties namelijk: Drenthe: Hoogeveen en Utrecht: Amersfoort.

Geheel Nederland

Incompany trainingen kunnen we in geheel Nederland uitvoeren: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland.

Online coaching ook mogelijk

Wij verzorgen ook online coaching via skype, zoom of teams. Ook wanneer je verder weg woont kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Klanten van ons komen ook uit België, Spanje, Frankrijk, Curaçao, Israël, Duitsland etc.

Webinar over 20x jeZELF terugkijken

Wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen, je zekerder voelen, je onzekerheid inleveren en wil je jezelf meer leren waarderen?

Dan kan deze webinar jou helpen.

Meer informatie of inschrijven?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.