Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Snel schakelen: past dat bij u?

Snel schakelen wordt vaak aangeduid als een competentie. Wij noemen het een eigenschap of persoonskenmerk.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Betekenis en definitie

Snel schakelen: competentie of eigenschap?

Aan de hand van wat gedragskenmerken komen we tot een soort definitie van iemand die snel kan schakelen. We noemen er een paar:

 • U merkt en pikt snel signalen op in uw omgeving
 • U kunt informatie gemakkelijk tot u nemen en u weet daar snel overzicht in aan te brengen
 • Overzicht houden is voor u niet moeilijk, zelfs niet in een sterk reactieve omgeving
 • U bent besluitvaardig en u bent in staat om uw keuzes snel bij te stellen indien nodig
 • U kunt gemakkelijk switchen tussen verschillende taken en onderwerpen
 • Uw drijfveer is uitdaging en uitgedaagd worden en u vindt het fijn om meerdere ballen in de lucht te houden. Sterker nog: u verveelt zich wanneer u dat niet kunt doen
 • U past het beste in een dynamische omgeving die voortdurend in beweging en in verandering is
 • U kunt uw aandacht verdelen over meerdere punten
 • U wordt niet gestrest wanneer u meerdere taken onderhanden hebt
 • U bent flexibel en u weet overal wel een mouw aan te passen
 • U kunt goed analyseren en u ziet snel verbanden

Uw werkomgeving

U past het beste in een informatierijke, dynamische omgeving wanneer u over de eigenschap snel schakelen beschikt. Zodra het gezapig wordt,  komt u op een dood spoor en kunt u uw dynamiek niet kwijt.

Uw valkuil

Waar uw kracht ligt, daar ligt ook uw aandachtspunt. Er kunnen meerdere valkuilen zijn zoals:

Communicatie en uw omgeving

In onze praktijk komen we nogal eens mensen tegen die zich niet begrepen voelen door de omgeving omdat zij snel schakelen. Hoe dat komt? Ze gaan zo snel dat de omgeving afhaakt of het niet begrijpt of kan volgen. Dat kan over en weer frustratie opleveren. Soms ook frustratie in de communicatie van diegene die snel schakelt. Ongeduldig reageren op anderen of te direct reageren kan een gevolg zijn. Het is zaak dus om te zorgen dat de ander blijft aanhaken bij wat u voor ogen hebt. Dat is echter slechts één benadering want dat zou betekenen dat u altijd maar geduld en begrip op moet brengen voor de anderen. Soms is het verstandig om iemand die snel kan schakelen ook gewoon ‘los te laten’ en het vertrouwen te geven. U zult verbaasd staan over de prestatie die dan neergezet worden. Kortom: het is dus tweeledig.

 • Wanneer u snel schakelt is het zaak om uw omgeving mee te nemen
 • Uw omgeving kan anderzijds ook proberen om u maar gewoon te laten gaan. Iemand in zijn kracht zetten is een cadeau en de hoogste vorm van waardering die bestaat.

Competentie of persoonskenmerk

Is snel schakelen een competentie? Wij duiden het liever aan als een eigenschap of persoonskenmerk. Snel schakelen heeft enerzijds met intelligentie te maken en anderzijds met persoonlijke eigenschappen zoals: flexibel en improviseren. Iemand die juist heel ordelijk en gestructureerd is, vindt snel schaken moeilijker.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens