Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Humor is een kwaliteit

Humor is een kwaliteit. Bent u humoristisch? Dan hebt u de natuurlijke gave om zaken te relativeren en in de juiste proporties te brengen.

Wat zijn uw kwaliteiten?

Wilt u weten wat uw kwaliteiten of karaktereigenschappen zijn?

Meer weten over kwaliteiten?

Kwaliteiten

Competenties

Bekijk de rubriek competenties en competentieontwikkeling. Bekijk ook het overzicht met alle persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Competenties

Online test

Inzicht in uw persoonskenmerken en kwaliteiten? Doe dan (kostenloos) onze (online) test. U krijgt een rapport in uw mailbox.

Doe de test online!

Wat is humoristisch?

Humor en humoristischHumor is doorleefde ernst. Dat is dus totaal iets anders dan grappig (willen) zijn, de lolbroek uithangen of ergens de spot mee drijven. Humor ontstaat soms op een emotioneel moment zomaar onverwachts en plotsklaps. Maar het kenmerk van diegene die humor heeft, is dat hij/zij de ernst van de situatie zelf meebeleefd en doorleefd. Als middel om te ontladen wordt er opeens een humoristische opmerking gemaakt.

Voorbeeld

Een voorbeeld wat we pas meemaakten is iemand die met ernstige klachten via spoedeisende hulp werd opgenomen. Nadat onderzoeken waren gedaan vroeg de verpleging: ‘wilt u iets eten?’. Het antwoord van (in dit geval) de patiënt was: ‘ja thuis eet ik normaal altijd een uitsmijter met twee eieren en bruin brood’.  Een opmerking waarbij de hele familie de tranen van het lachen op de wangen hadden. Het ontladen van de spanning en de ernst van de situatie en de opluchting dat het allemaal toch goed bleek te zijn kwam samen in één prachtige zin.

Kenmerken

Een kenmerk van humor is dat het nooit ten koste van iemand anders zal gaan. Er wordt niemand aangevallen, beschadigd. Dat is het verschil met ironie, cynisme of sarcasme.

Humoristisch: iets groots, heel klein maken

Af en toe zien we het in de conference terug dat iemand een ingewikkeld maatschappelijk probleem in twee zinnen klein kan maken en in de huiskamer kan brengen. Maar nogmaals : het is wat anders dan de lolbroek uithangen of iemand bespottelijk maken. Dan is ’t geen humor meer.

Relativeren en loslaten

Bent u humoristisch? Dan is dat misschien uw manier om de ernst van het leven te relativeren of om zaken te leren loslaten.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens