Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Directief is een kwaliteit

Directief is een kwaliteit: bent u directief? Of zeggen ze dat u dat bent? Dat zijn twee verschillende zaken. Wie directief is, stuurt en geeft richting. Directief is een kwaliteit die in bepaalde situaties nuttig is. Dat geldt ook voor directief leiderschap. Soms ontkomt u niet aan deze stijl van leidinggeven.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Richtinggevend

Directief is richtinggevendRichtinggevend: dat is een prima kwaliteit. Dat betekent dat u  sturing geeft of de richting aanwijst. Daarmee geeft u duidelijkheid aan andere mensen.  Vaak hebben mensen ook behoefte aan richting en vooral aan duidelijkheid.

Richting geven voor leidinggevenden

Voor leidinggevenden is het van belang dat ze richting geven. In dat geval geven ze namelijk aan waar u als organisatie naar toe wilt. Essentieel voor uw medewerkers. Sterker nog: er wordt van u verwacht dat u er richting aan geeft. Dat kunt u van medewerkers ook niet verwachten. Het zou al mooi zijn als ze met u mee kunnen en willen denken.

Directieve leiderschapsstijl

Een directieve stijl van leidinggeven  betekent dat snel duidelijk is wat ervan de medewerker verwacht wordt. Vaak staat het woord ‘ACTIE’ hoog op de agenda en men is zeer besluitvaardig. Directieve leiders hebben de durf en moed om nieuwe wegen in te slaan. Vaak zijn ze doelgericht ingesteld.  Ze zijn op hun best wanneer er nieuwe projecten moeten worden opgezet. Zodra het geheel is ingebed binnen de organisatie, neemt hun belangstelling snel af en zijn ze toe aan een
nieuwe uitdaging.

Valkuilen

Wat zijn de valkuilen van directief? Hieronder treft u drie valkuilen:

Té directief is dwingend of té sturend

Soms wordt het woord directief negatief uitgelegd. Onterecht! Wat men als negatief ervaart is:  té directief, dwingend of té sturend.

Het is de valkuil van directief. U geeft dan geen richting aan maar u schrijft voor hoe een ander de zaken of taken precies moet uitvoeren.

Dwingend is een valkuil

Dominante baas

Wie teveel richting geeft in een leidinggevende functie wordt gezien als dominante baas. Op dat moment geeft u geen richting meer maar u vertelt zelfs in detail wat iemand moet doen en hoe iemand het moet doen. Een ander zal dat als dwingend ervaren omdat er weinig ruimte meer is voor eigen inbreng of interpretatie.

Dominante baas

Té direct in de communicatie

Een derde valkuil is: te direct zijn in de communicatie. Het wordt ook aangeduid als: te confronterend. Té direct in de communicatie is doorgaans een primaire reactie.

Te direct in de communicatie

 

Is deze leiderschapsstijl altijd wenselijk?

Een directieve leiderschapsstijl is soms wenselijk en soms zelfs noodzakelijk. Bijvoorbeeld in crisissituaties of bij reorganisaties door inkrimping. Maar het onderscheid tussen directief en té directieve stijl van leidinggeven is van belang. Een té sturende of dwingende stijl van leidinggeven voorziet niet in een behoefte.

  • Valkuilen

    De keerzijde is: veel aandacht hebben voor het gewenste resultaat maar te weinig aandacht voor het proces en de weg er naar toe, te snel ingrijpen, impulsiviteit, te direct in de communicatie, onvoldoende openstaan voor de mening van medewerkers. Tijd nemen om heldere doelen stellen, duidelijk maken wat van de medewerker verwacht wordt, actie ondernemen, besluitvaardigheid, knopen doorhakken, durf en moed om nieuwe wegen in te slaan, problemen direct oplossen, resultaatgerichtheid.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens