Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Johari raam

Het Johari venster is een bekend hulpmiddel om te achterhalen over welke kwaliteiten u beschikt, welke zichtbaar zijn en welke niet. De naam Johari komt van de bedenkers Joseph Luft en Harry Ingham.

Johari raam of Johari-venster

Waarover gaat het precies?

In bijgevoegd schema ziet u een viertal vlakken namelijk: open, blinde vlek, verborgen en onbekend.

 • Open

  Open wil zeggen: het is bekend bij uzelf en bij anderen. Dat wil zeggen dat de kwaliteiten die u van uzelf kent ook herkend worden door anderen. We noemen dat ook wel manifeste kwaliteiten. Ze zijn duidelijk aanwezig. Er ontstaat dus een congruent beeld. Het beeld dat u van uzelf hebt stemt overeen met het beeld dat anderen van u hebben.

 • Blinde vlek

  Categorie twee gaat over de blinde vlek. Het is bekend bij de ander en onbekend bij uzelf. Anderen zien bepaalde kwaliteiten van u maar u merkt het zelf niet op.  Dat zou kunnen inhouden dat u meer kunt dan uzelf dacht maar het geeft ook aan dat u nog te weinig zicht hebt op uzelf. Anderen kunnen echter ook valkuilen van u zien die u zelf niet opmerkt. In dit geval spreken we wel vaak over een blinde vlek en is bewustwording van belang.

 • Verborgen

  We spreken over verborgen eigenschappen wanneer het  gaat over bekendheid bij uzelf terwijl de ander niet bekend is met dat deel van u. We noemen dit ook wel half latente kwaliteiten. Thuis laat u ze wel zien maar op u w werk bijvoorbeeld niet. Een gevolg kan zijn dat u zich te weinig profileert en dat de ander niet het juiste beeld van u heeft.

 • Onbekend

  Onbekend betekent dat het verborgen is. U ziet of weet het niet en de ander ook niet. Een voorbeeld hebben we van een jongeman die na de lagere school de mavo ging doen terwijl hij later cum laude afstudeerde op een tweetal universitaire richtingen. De leraar op de basisschool had niet opgemerkt wat voor talent hij in de klas had en de ouders c.q. de leerling zelf hadden dit ook niet gedacht.

Effectief functioneren

Effectief functioneren zit vooral in het vakje wat we als open aanduiden. U hebt zicht op kwaliteiten en eigenschappen waarover u beschikt en uw omgeving ziet dat ook. Hoe groter deze categorie is, hoe beter het gaat. Er is een congruent beeld dat wil zeggen: het beeld dat u van uzelf hebt stemt overeen met het beeld dat anderen van u hebben. Er is een imago dat past.

Bewustwording

Bewustwording is noodzakelijk in de categorie blinde vlek. Als deze te groot is, haalt u er toch nog niet uit wat er in zit. Wellicht voelt u zich belemmerd of hebt u nog gebrek aan zelfvertrouwen. Terwijl anderen uw kwaliteiten wel zien, voelt u zich nog belemmerd of terughoudend.

Bewustwording

Dit artikel is geschreven in de serie over bewustwording van eigen kwaliteiten en valkuilen.

Bewustwording

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.