Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Beslissingen nemen, kun je leren!

Een beslissing nemen is soms gemakkelijk maar heel vaak ook moeilijk. Beslissingen nemen doen we de hele dag, iedere week en het hele jaar door. In dit artikel gaan we in op diverse beslistypes (type beslissers) en wat daarmee verbonden is. Beslissingen nemen kunt u leren wanneer u het moeilijk vindt om een knoop door te hakken.

Waarover beslissen we?

 • Beslissingen nemenWe nemen kleine beslissingen: wat voor broek trekt u aan vandaag? Gaat u met de auto naar het werk of met de trein? Wat eten we vanavond?
 • Grote beslissingen: aanschaf van een auto of van een woning.
 • Moeilijke beslissingen: gaan we door met onze relatie of zetten we er een punt achter?
 • Ingrijpende beslissingen: over leven of dood.

Wat voor type beslisser bent u?

Ieder mens beslist op een andere manier. Aan de hand van de vier elementen zullen we u laten zien wat de invloed van uw aard en karakter kan zijn bij het nemen van beslissingen.

 • Een aardetype maakt graag grondige afwegingen, neemt alle informatie secuur door. Op basis van alle rationele afwegingen komt hij/zij graag tot beslissingen. Kenmerkend voor een aardetype is dat hij/zij graag de consequenties van een beslissing wil overzien. Valkuil:  blijven wikken en wegen.
 • Een vuurtype beslist vooral op basis van gevoel en intuïtie. Kenmerkend voor een vuurtype is dat hij/zij snel knopen kan doorhakken.  De valkuil is dat een vuurtype vooraf te weinig geïnformeerd is en impulsief en te snel de knoop doorhakt (zonder de gevolgen te overzien).
 • Een luchttype beslist graag op basis van feiten, argumenten en onderbouwingen. ‘Begrijpen’ is het sleutelwoord.  De valkuil is dat een luchttype in de beschouwingen blijft hangen en daardoor niet tot een beslissing komt.
 • Een watertype is gericht op de relatie en beslist het liefst in harmonie en overeenstemming met anderen. Een beslissing forceren zal een watertype niet snel doen. Een valkuil is dat het watertype in zijn beslissingen teveel rekening houdt met anderen en daardoor geen knoop kan doorhakken.

Leidinggevenden

In een leidinggevende functie neemt u ieder uur van de dag een aantal beslissingen. Leidinggevenden, managers en directies nemen beslissingen afhankelijk van het niveau van hun functie:

 • Op strategisch niveau
 • Op tactisch niveau
 • Op operationeel niveau

Wanneer u in een managementfunctie moeilijk tot beslissingen komt, is het zaak om de competentie besluitvaardigheid verder te ontwikkelen.

Competentie besluitvaardigheid

Wat hebt u nodig?

Type beslisserOm te kunnen beslissen hebt u allereerst informatie nodig. Is de informatie onvolledig, half of begrijpt u de informatie onvoldoende dan is het niet mogelijk om tot een gefundeerde beslissing te komen. Overzicht en inzicht is van belang. U moet de consequenties van een beslissing kunnen overzien. Lukt dat niet? Dan is het moeilijk om te beslissen.

Consequenties

Iedere beslissing heeft een consequentie. Of u nu kiest voor optie A, B of C. Zelfs al neemt u geen beslissing, dan beslist u om de huidige situatie in stand te houden. En ook dat heeft consequenties. Beslissen is meer dan een rationele afweging. Uw gevoel en intuïtie spelen in de meeste gevallen ook een belangrijke rol.

Rationele afwegingen kunt u maken door de voordelen en nadelen goed op de rij te zetten. Of door de risico’s van iedere beslissing goed in kaart te brengen.

Emotionele afwegingen zijn er ook: wat is uw gevoel bij optie A, B of C?

Belemmeringen om te beslissen

Welke belemmeringen zijn er om beslissingen te nemen?

 • U voelt zich onzeker of u voelt onvoldoende zelfvertrouwen
 • U wilt teveel controle over de toekomst (het moment na uw beslissing)
 • U houdt teveel rekening met wat anderen van uw beslissing zullen vinden
 • U kunt de impact van uw beslissing onvoldoende overzien
 • U hebt te weinig informatie en u wilt eerst beter geïnformeerd zijn
 • U hebt de opties voor uzelf onvoldoende uitgewerkt
 • Valkuil: besluiteloosheid

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit.

U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens