Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Altijd de bemiddelaar?

Was u vroeger vaak de bemiddelaar thuis? Ging u bemiddelen tussen broer en zus, tussen ouders en uw broer of zus of zelfs tussen pap en mam, wanneer u disharmonie voelde? Weet u hoe dat komt? U wilde geen disharmonie, geen wrijving of conflict. En wat anderen niet lukte, lukte u wel. U kreeg de handen weer op elkaar en de neuzen dezelfde kant op! Merkt u dat u het nog vaak doet? Zodra u onvrede of disharmonie voelt, gaat u in de bemiddelstand. In dit artikel leest u er meer over. Waarover gaat het nu precies?

Rol van bemiddeling

Als bemiddelaar bent u gericht op harmonie en derhalve conflict vermijdend. U houdt van een goede sfeer, u bent loyaal aan meerdere personen en u kunt zich verplaatsen de standpunten maar ook in de gevoelens van andere mensen.

Wat een bemiddelaar doet is nogal veelomvattend. Maar we duiden het in een aantal steekwoorden. Een bemiddelaar is zowel

  • scheidsrechter of arbiter en brengt grenzen aan voor anderen
  • mediator en onderhandelt over de belangen van anderen
  • vertrouwenspersoon  voor anderen

Vermalen tussen tal van belangen

Als bemiddelaar kunt u ook vermalen worden tussen tal van belangen. Er kan tegenstrijdigheid ontstaan wanneer u te loyaal bent en dan ook nog aan meerdere personen. Een valkuil is dat u uw eigen belang ondergeschikt maakt aan het belang van anderen. Let wel: het is een kwaliteit dat u onbaatzuchtig bent, attent en begripvol. Het is een kwaliteit dat u zich snel kunt aanpassen. Maar zodra u daarin doorslaat kan het ten koste van uzelf gaan doordat anderen uw goede intenties misbruiken of anders uitleggen.

Bemiddelen is prima maar u moet wel grenzen stellen en helder zijn over uw positie. Het is fijn dat u anderen begrijpt of dat u zich goed kunt verplaatsen in de ander maar het mag niet ten koste van uw gevoelens gaan. Het is voor uzelf niet goed wanneer u uw wensen en verlangens naar de achtergrond verdringt.

Uw intuïtie

Is uw intuïtie sterk ontwikkeld? Hebt u een neusje  voor disharmonie? Voelt u spanningen snel aan en merkt u snel dat er wrijving is tussen mensen?  Bent u bang voor ‘scheiding’ of ‘verwijdering’ en is dat een drijfveer om uzelf in de strijd te gooien en te bemiddelen tussen mensen. Houdt u uzelf wel een beetje in de gaten? Verliest u niet uw eigen plek en pakt u wel voldoende ruimte?

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor coaching gericht op hooggevoeligheid hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling of ons aanbod voor coaching hoogbegaafden

Persoonlijke ontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens