Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Verbindend communiceren

Verbindend communiceren: wat is dat eigenlijk? Is dat louter een vaardigheid of komt er meer bij kijken? Wie verbindend kan communiceren weet een relatie op te bouwen met de ander. Dat is deels een vaardigheid maar anderzijds heeft ook te maken met wie u bent.

Misverstanden wegnemen

Verbindend communicerenGraag eerst maar even wat misverstanden wegnemen. Verbinding heeft niets te maken met zweverigheid, sentimenteel gedoe of te close met elkaar omgaan. Sterker nog: dat zijn juist de factoren die zorgen dat de verbinding op termijn onder druk komt te staan.

Wat zijn de kwaliteiten die erbij horen?

Kwaliteiten die nodig zijn voor het creëren van verbondenheid zijn:

 • Inlevingsvermogen of empathisch vermogen
 • Het vermogen om te delen met anderen
 • Kwetsbaar durven opstellen
 • integer

We hebben ze omschreven onder de kernkwaliteit verbindend.

Vaardigheden

Vaardigheden zijn te ontwikkelen als de kernkwaliteiten aanwezig zijn. Empathie leert u niet op school, ook niet op een cursus of training. Wat zijn dan de vaardigheden?

 • U ontwikkelt een actieve luisterhouding
 • U kunt doorvragen, tot de kern en essentie komen
 • U begrijpt de relatie tussen behoeften en gevoelens bij de ander en bij uzelf
 • U bent in staat om te delen en ook uw eigen gevoelens te tonen

Geen kunstje, wel kunst!

Nogmaals: verbindend communiceren kunt u ontwikkelen of door ontwikkelen. Maar het is geen truc of een kunstje wat u even aanleert op de training of cursus. Dat wordt soms gedacht. Wat is het verschil?

 • Bent u oprecht geïnteresseerd in uw medemens of hebt u geleerd dat het beter is om interesse te tonen? Oprechtheid en échtheid zijn dus belangrijke waarden in de communicatie
 • Hebt u bijbedoelingen of alleen maar eigenbelang bij het opbouwen van een relatie of hebt u werkelijk oog voor de behoefte en drijfveren van de ander?
 • Durft u te laten zien wat uw belang is of waar uw behoefte ligt? Dat u een eigen belang hebt is vanzelfsprekend als maar duidelijk is waar dat belang precies ligt.

Verbindend leiderschap en communicatie

Verbindende communiceren is voor leidinggevenden essentieel. Steeds meer klinkt de roep om verbinden leiderschap. Afrekenculturen, baas-gedrag, hiërarchische machtsverhoudingen leiden tot minder prestaties in organisaties. Leiders die verbinden hebben meer succes.

Leerdoelen training communicatie

We hebben nog veel meer leerdoelen voor de communicatietraining voor u uitgewerkt. U kunt ook het overzicht bekijken van alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen communicatietraining

Training communicatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens