Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

De verbindingsladder of verbindingspyramide

De verbindingsladder is een hulpmiddel om inzicht te krijgen in de fasen bij verbindend communiceren. Verbinding is gericht op binding, een band creëren en een relatie opbouwen.

Dat lukt alleen als je de ander kunt ontvangen in wie hij/zij is en wanneer je kunt geven wie jij bent. Dat lukt ook alleen als je je kwetsbaar durft op te stellen en wanneer je jouw gevoelens durft te tonen.

Verbindingsladder

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

  • individuele communicatietraining
  • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

De fasen bij verbinding

De uitspraak ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’ geldt ook wel voor verbinding. Verbinding komt te voet en gaat stapje voor stapje. Ik onderscheid de volgende fasen:

1.    Afstemmen en verkennen

Verbinding begint met afstemmen en verkennen. Met wie spreek je en met wie ga je het gesprek aan? Enerzijds: wie ben jij? Anderzijds: wie is die ander? Mijn dochter is hondencoach en zij zou zeggen: ‘de hondjes snuffelen even aan elkaar’. In de mensenwereld kan dat ook social talk zijn. Een praatje over koetjes en kalfjes.

2.    Vertrouwen winnen

Fase 2 gaat al over een verdiepingsslag. Je zoekt verdieping in de gesprekken. Je luistert naar de ander en de ander luistert naar jou. Je komt al meer over de achtergrond te weten van de persoon in kwestie. Je hoort al wat meer persoonlijke geschiedenis van elkaar.

3.    Kwetsbaar en open

In fase 3 neemt de openheid toe en daarmee ook de kwetsbaarheid. Je hebt oog voor de ander en de ander heeft oog voor jou. Je bent begripvol maar ook invoelend en inlevend. Je durft je kwetsbaarheid te laten zien. Je durft toe te geven dat jij ook fouten maakt of dat je ook weleens verkeerde inschattingen maakt. Je veroordeelt niet maar je luistert. Je durft te delen (ook jouw gevoelens en ervaringen).

4.    Je ervaart verbinding

Verbinding voel je. Het is een emotionele band met de ander. Wanneer je de ratio deelt, deel je logica, gedachten en argumenten. Verbinding gaat ook over gevoelens, herkenning en erkenning daarvan. Je voelt veiligheid, je hebt oog voor de behoeften van de ander. Je ervaart vertrouwen en gezamenlijkheid. Je zoekt samenhang samenbinding. Je ervaart over en weer betrokkenheid.

Hoe pak je dat aan?

Mag ik het eenvoudig zeggen? Een mens is erop gemaakt om verbindend te communiceren. Dus ga gewoon het gesprek aan zoals jij bent. Ga er open in en laat zien wie jij bent. Dan ervaar je vanzelf de klik op den duur. Of niet!

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

  • Webinar over persoonlijke communicatie
  • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
  • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.