Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Fatsoenlijk als kernwaarde

Fatsoenlijk is een kernwaarde of waarde en er zitten heel wat normen aan verbonden. Wanneer fatsoenlijk een kernwaarde voor jou is, dan zal jij je naar behoren en gepast gedragen. Je bent correct in jouw gedrag, je doet geen gekke dingen, je bent goedgemanierd.

Wat betekent fatsoenlijk?

Fatsoen is een breed begrip. Je moet met fatsoen eten en je moet je fatsoenlijk kleden. Maar je moet je ook fatsoenlijk gedragen onderweg. Het woord stamt uit het Latijn van factio en dat gaat over het handelen en het maken. Het gaat over de algemeen geldende normen en waarden. Voorbeelden zijn:

 • Voldoen aan de algemene maatstaven
 • Netjes en welgemanierd
 • Gevoeglijk en fair
 • Achtenswaardig en naar behoren
 • Braaf of burgerlijk
 • Goedgemanierd
 • Keurig en betamelijk
 • Welvoeglijk en welwillend
 • Netjes
 • Correct

Fatsoen is een waarde en een norm

Ongepast is een allergie

Onfatsoenlijk gedrag is ongepast. Alles wat we vinden dat niet hoort, wat niet de gangbare norm is, vinden we niet netjes, onzedelijk of inderdaad onfatsoenlijk. En dat is de allergie. Dat is wat je veroordeelt wanneer je het ziet. En als het heel erg is: waar je vol afschuw op reageert.

Fatsoen is een waarde en een norm

Ik zei al: fatsoen is een waarde. Dat betekent dat het een richtsnoer is. Bij elke waarde horen normen:

 • Zoals jij er nu bijloopt, kun je met goed fatsoen niet naar school.
 • Je moet met mes en vork eten.
 • Je moet wel netjes praten.
 • Je moet met twee woorden spreken tegen de docent.
 • Je moet geen grote mond hebben, dat is brutaal.
 • Zoals zij er uitzag op dat feestje? Ik vond het écht asociaal.
 • ‘Ik vind zijn taalgebruik ongehoord’.

Kun je erin doorslaan?

Wanneer je doorslaat in fatsoen dan ben je zoals de volksmond het uitdrukt erg braaf. Je loopt precies in het gareel, je doet wat je moet doen en je zult nooit buiten de lijntjes kleuren. Je veroordeelt wellicht andere mensen die zich niet houden aan dezelfde fatsoensnormen.

Gedragsregels

Fatsoen is vaak opgenomen in ongeschreven gedragsregels over wat we goed of fout vinden. Je kunt het ook opschrijven, wat bijvoorbeeld in organisaties wel gebeurt. Je kunt kledingvoorschriften maken bijvoorbeeld. Dan schrijf je op wat de algemene fatsoensnormen zijn wat betreft kleding.

Spanningsveld tussen de letter en de geest blijft altijd bestaan. Normen duid ik als de letter en waarden als de geest. Je hebt ze beide nodig. Neem het niet te letterlijk en word niet te geestelijk. Dat is de boodschap.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.