Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Persoonlijke doelstellingen

Persoonlijke doelen; wilt u leren om persoonlijke doelen te stellen of om uw persoonlijke doelstellingen te halen? In dit artikel gaan we in een tweetal onderwerpen:

 • Het stellen van persoonlijke doelen
 • Het halen van persoonlijke doelen

Stellen van persoonlijke doelen

Persoonlijke doelenDe eerste vraag is: moet je nu ook al persoonlijke doelen stellen? Wellicht dat ze op uw werk ook al praten over bedrijfsmatige doelen of over individuele doelen per medewerker. En nu wordt u privé ook nog geconfronteerd met doelstellingen?  Moet dat nu persé?

Het antwoord is eenvoudig: u moet niks. Er is geen wet waarin staat dat doelstellingen verplicht zijn. Er is maar één reden wellicht om het toch te doen.  Doelstellingen helpen u om uw dromen te verwezenlijken.

Hebt u dromen die u graag wilt realiseren? Dan helpen doelstellingen u om deze dromen tot werkelijkheid te maken. In feite noemen wij doelstelling het landingsgestel voor uw dromen. Doelstellingen zorgen ervoor dat uw dromen niet in het luchtledige blijven hangen.

Bovendien leert u om doelgericht aan uw dromen te werken en stap voor stap uw einddoel te realiseren.

Dromen en doelen

Doelstellingen hebben als het goed is verwantschap met uw dromen. Of met uw levensmissie zo u wilt.  Ziet u de verbinding met bedoelen en bedoeling? Doelen helpen u om vorm te geven aan uw dromen.

Wat zijn uw dromen?

Waar moet u aan denken?

Wanneer u doelen vaststelt, is er een aantal voorwaarden:

 • Uitdagende doelen stellen voor jezelfU moet doelen stellen die aansluiten bij uw behoeften. Wanneer een doel niet aansluit bij uw persoonlijke behoeften dan ontbreekt de intrinsieke motivatie om ervoor te gaan.
 • U moet formuleren wat het einddoel is dat u wilt bereiken en daarna in stapjes uitwerken hoe u tot het einddoel komt.
 • Doelstellingen moeten afgestemd zijn op uw behoeften en of drijfveren. Maar er dient een samenhang te zijn met uw kunnen. Indien er een ontsporing komt tussen uw mogelijkheden en uw uitdagende doelen dan vraagt u teveel van uzelf en legt u de lat te hoog. De andere kant is net zo waar: wanneer u doelen stelt waarbij u te weinig van uzelf vraagt dan wordt u niet uitgedaagd. Eerder gaat u zich vervelen of krijgt u eentonig werk.
 • U moet formuleren wat u wel wilt en u moet niet formuleren wat u niet wilt. Anders gezegd: formuleer wat u wilt bereiken en formuleer niet wat u wilt afleren. Een doel is dus niet om te stoppen met roken. Kortom: Een doel moet altijd gaan over wat je wél wilt en niet over wat je niet (meer) wilt.
  • Je moet niet willen stoppen met roken maar je wil gezonder leven of je op  een andere wijze leren ontspannen.
  • Je wil niet van je schulden af maar je behoefte aan vrijheid van handelen terug verwerven
  • Je wil niet minder gaan eten of afvallen maar je wil gezond en krachtig leven

Challenge jezelf

Neem verantwoordelijkheid en challenge jezelf! Laat het niet afhangen van de leidinggevende.

Jezelf challengen!

Voorbeeld

De vraag is: wat daagt u dan precies uit? Oftewel: wat zijn uw ambities? Wordt u uitgedaagd door een hogere functie? Wilt u hogerop komen in de organisatie? Wilt u meer geld verdienen? Wilt u carrière maken? In feite gaat het daar niet om. We zullen een klein voorbeeld uit onze praktijk nemen. Soms ontmoeten we ondernemers die ondernemer willen worden met als doelstelling: veel geld verdienen. Daar hebt u een voorbeeld van de verkeerde volgorde. Als dat het primaire doel is, gaan ze het doel niet halen. Ondernemers die als doel hebben om invulling te geven aan wat ze goed kunnen en die hun innerlijke drijfveren volgen, halen het doel wel. En wat gebeurt er: geld komt er vanzelf achteraan. Gepassioneerdheid wordt beloond, vakbekwaamheid ook.

Vaak verstaan mensen onder doelstellingen inderdaad: hogerop komen, doorgroeien etc. Maar naar onze mening is er meer. Een doelstelling kan ook zijn:

Doelen realiseren: hoe gaat dat? 

Hoe realiseert u uw persoonlijke doelen? Dat gaat alleen lukken als u de doelen zo geformuleerd hebt dat ze aan de voorwaarden voldoen zoals hiervoor beschreven.  Is dat niet het geval dan kunt u het onder de schoen schrijven.

 • In kleine stapjes uitgewerkt

  Het einddoel dat u wilt bereiken moet helder en duidelijk zijn. Daarna kunt u in kleine stapjes uitwerken hoe u er komt. Per dag, per week, per maand moet u weten welke stappen u moet ondernemen om het doel te bereiken dat u voor ogen hebt.

 • Focus

  Focus op de doelstelling is van belang. Focus is scherpstellen op het doel. Echter u kunt allen scherpstellen op datgene wat binnen uw gezichtsveld is. Een camera is niet scherp te stellen op objecten die niet in beeld zijn. Focus ontwikkelen lukt dus alleen op het hier en nu, op vandaag. De topsporter kan geen focus ontwikkelen op de wedstrijd van volgende week. Wie dat toch probeert zal stress gaan ervaren en kramp ondervinden hetgeen zal afleiden van het te bereiken einddoel.

 • Variatie van inspanning en ontspanning

  Doelen bereikt u in een gezonde combinatie van inspanning en ontspanning. U wordt niet fitter door de hele dag naar de sportschool te gaan. Gerichte training en gerichte inspanning zal u helpen wanneer u het afwisselt door uw spieren de mogelijkheid en tijd te geven om te herstellen. Ook al ligt uw einddoel op de top van de berg. Probeer onderweg wel te genieten.

Doelen stellen

Dit artikel is geschreven in de serie: doelstellingen.

Doelstellingen

Resultaatgericht werken

Wilt u inzicht in trainingen gericht op het behalen van doelen en resultaat?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.