Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gevoelens van gemis: je mist iemand?

Gevoelens van gemis zijn rouwgevoelens. Je mist iemand die heel belangrijk voor je was. Iemand van wie je gehouden hebt en iemand van wie je nog steeds houdt.

Missen: wat is dat?

Iedereen weet wel wat bedoeld wordt met iemand missen. Er ontbreekt iemand. Dat kan ook in het alledaagse zo zijn dat er iemand mist. Er ontbreekt iemand op de vergadering of er mist iemand op de verjaardag. Dat speelt wanneer iemand er eigenlijk wel had moeten zijn. We hadden hem/haar daar wel verwacht. In zo’n geval zeggen we: jammer, dat hij/zij er niet was. En we gaan weer verder met alledag.

Hartenpijn en zielsverdriet

Ik praat in dit artikel over het missen van iemand door de dood. Iemand die overleden is. Misschien wel jouw partner of jouw kind. Dan is gemis intens en verdrietig. Zoals die moeder die onlangs op facebook schreef op de dag dat haar zoontje jarig zou zijn geweest: ‘vroeger was geluk nog gewoon bij ons’.
Gemis gaat je dus door hart en ziel, door merg en been. Iemand is van je ziel afgescheurd en dat heeft een grote wond nagelaten.

Rouw en gemis

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Verbinding met verlangen

Gemis heeft verbinding met verlangen. Of misschien is heimwee wel de verbinding tussen verlangen en gemis. Waar verlang je dan naar? Naar vroeger, de dagen van weleer. Of zoals iemand het treffend verwoordde: ‘Toen ik wist dat jij mij een toeverlaat was en ik verlangde om altijd bij je te zijn. Maar nu, nu jij er niet meer bent. Nu is mijn ziel vanbinnen dor en mat. Nu brandt mijn ziel van droogte omdat hij jou mist’.

Rouwgevoelens

Gemis is een gevoel wat we onder de categorie rouwgevoelens scharen. In de zwaarste gradatie is dat het missen van iemand die je door de dood ontvallen is. Maar dat is toch te smal uitgedrukt. Pas sprak ik met iemand die na 40 jaar dienstverband pardoes en onterecht op non-actief werd gezet. En die miste zijn werk heel erg, maar ook de collega’s. Ik durf rustig te zeggen dat dit ook heftig was om te zien.

Wat er niet meer is

Missen gaat over wat er niet meer is. Of misschien nog belangrijker over: wie er niet meer is. Maar je kunt ook verlangen naar ‘wat er nooit is geweest’. Je kunt ook missen waar je altijd naar verlangde.  Misschien wordt het je nu te vaag. Maar ik denk aan Caroline. Toen ik haar sprak was ze circa 49 jaar. Ze vertelde dat haar broer is overleden maar dat ze nooit een goede relatie met hem had gehad.  Ze dacht dat het rouwproces daarom niet zo diep was. Maar naarmate de tijd verstreek, voelde ze nog meer het gemis. Gemis van datgene wat er nooit is geweest.

Heelt de tijd alle wonden?

Heelt de tijd alle wonden? Dat is een ander artikel van mij over rouw en gemis. Nee, de tijd heelt niets. De tijd gaat door, de tijd verstrijkt. Het leven gaat verder. Maar wat veel rouwenden zeggen is dat het gemis groter wordt, naarmate de tijd verstrijkt. Anderen zeggen wel dat de scherpste kantjes er een beetje van afgaan.  Ik sprak met een man die zijn vrouw al 50 jaar geleden heeft verloren. Iedere keer vertelde hij: ‘ik sta met haar op en ik ga met haar naar bed’. Vijftig jaar lang. Een nieuwe relatie? Nou niet voor hem! Dat was voor deze persoon ondenkbaar. Ik sprak met Mijntje. Ze verloor haar man en hertrouwde na 2 jaar. Was het voor haar heel veel anders? Mijntje zei: ‘ik nam het gemis mee in mijn tweede huwelijk en ik kon er met mijn tweede partner heel goed over praten’. Zie je dat rouwverwerking altijd individueel is?

Rouwgevoelens

Ik wil het gemis niet missen

Mijn moeder verloor haar kind. Mijn broer overleed op 57-jarige leeftijd. Maar iedere keer zei ze: ‘ik hou zoveel van hem, ik wil het gemis nog niet missen’.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.