Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Burn-out: herdefiniëren van wat belangrijk is in jouw leven

Een burn-out is zoveel meer dan een lege energietank wat je oplost met even bijtanken en daarna weer verder draaien zoals je dat gewend was. Mensen menen te vaak dat het een soort mentale griep is, die je oplost met een paar dagen mentale thee en beschuit, even rustig aan doen en weer verder.

Het is erger

Burn-out is zoveel meer, zoveel dieper en in de beleving zoveel erger. Ik leg het zo uit: wanneer je burn-out bent, dan worden de kaarten geschud in je leven. En in je gevoel en beleving kan het zo diep gaan dat de grondvesten onder jouw bestaan aan het wankelen zijn.

Gevoelens

Gevoelens van verwarring, vertwijfeling, onzekerheid kom je tegen in het diepe dal, waarbij jij je zelf bent kwijtgeraakt. Je zekerheid is weg en je houvast waar jij je aan vastklampte is er niet meer. Je voelt je alleen in het dal waar jij doorheen moet. Ik zeg erbij: je voelt je niet alleen zo. Jij moet alleen door dat dal heen.

Burn-out: herdefiniëren van wat belangrijk is in jouw leven

Webinar plus e-book

E-book en webinar - Burn-out: een error in je lijf

Het e-book "Burn-out: een error in je lijf" is geschreven door Jan Stevens en biedt samen met het webinar een diepgaande verkenning van burn-out, inclusief persoonlijke ervaringen, praktische tips voor herstel, en een kritische blik op de rol van maatschappij en organisaties bij het voorkomen en aanpakken van burn-out.

Meer informatie?

Goedkope troosters zijn er ook

Uit eigen ervaring weet ik dat de wereld vol goedkope troosters zit. En je komt ze vast tegen wanneer je door het dal gaat van de burn-out. Ik noem er een paar. Zo heb je:

  • De betweter die aangeeft dat je er ook eens vaker op uit moet, dat je wat meer tijd moet nemen voor jezelf, dat je meer moet ontspannen en wellicht dat je toch maar eens moet overwegen om yoga te volgen.
  • De achterafweter die precies weet te vertellen waarom jij burn-out bent geworden: ‘je werkte ook zoveel, je hebt te veel verantwoordelijkheidsgevoel' en hij/zij heeft je al vaker gezegd dat je moet leren loslaten.
  • De voorbijganger die vraagt: ‘ben jij misschien depressief? Of ben je van origine ook niet een beetje zwaar op de hand?’.
  • De prediker die zegt: ‘je komt er beter uit’ of ‘aan het eind van de tunnel is er altijd licht’.

Onderaan de streep heb je er niets aan. Het maakt je alleen maar eenzamer. Je voelt je nog meer alleen, niet gehoord en niet serieus genomen. En ik geef jou gelijk.

De kaarten worden geschud

Wanneer je burn-out bent, worden de kaarten in jouw leven geschud. Het is een herdefiniëring van jouw identiteit, van overtuigingen die je had, van normen en waarden wellicht. Het is een bijstelling en nieuwe invulling van jouw ambitieniveau.
Het is ervaren dat de lat te hoog lag, je te veel van jezelf hebt gevraagd of dat je de verkeerde dingen van jezelf hebt gevraagd.

Rouwproces

Een burn-out is veelal ook een rouwproces. Afscheid nemen van oud gedrag, aanleren van nieuw gedrag. Afscheid nemen van wie je was of wie je meende te moeten zijn en het integreren van jouw werkelijke identiteit in dit leven.

Burn-out is soms ook afscheid nemen van werk of werkgever, van vrienden of vriendinnen of van de relatie die je had. Waarom? Omdat jij niet meer kunt opbrengen wat je al die jaren meende te moeten brengen. Omdat je werd leeggezogen in die relatie en jouw aanpassingsvermogen ten koste ging van jezelf.

Coaching bij burn-out

Bekijk de mogelijkheden voor coaching bij burn-out of bore-out.

Coaching burn-out

Training gericht op stressreductie

Bekijk de leerdoelen gericht op stressreductie en stressmanagement.

Training omgaan met stress

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.