Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verkwisten: valkuil?

Verkwistend

Verkwisten of verkwistend: wat is dat eigenlijk? Ik noem het wel een valkuil van de kwaliteit gul en vrijgevig. Maar er kan ook meer aan de hand zijn wanneer je verkwistend bent. In dit artikel ga ik in op de vraag wat verkwistend is.

Wat betekent het?

Wie verkwistend is, geeft teveel uit. Verkwistend komt van kwistig en dat wil zeggen dat je rijkelijk, gul en goedgeefs bent. Maar verkwisting duidt op buitensporig en onmatig of overmatig zijn. Ik noem wat kenmerken:

 • Je jaagt het geld er onnodig door en je gooit het over de balk
 • Je geeft nodeloos uit
 • Je bent aan het opsouperen wat anderen opgebouwd hebben
 • Je verbrast je geld
 • Je verspilt onnodig
 • Je maakt op maar je vergooit ook wat je bezit
 • Je verknalt alles wat is opgebouwd en je verkwanseld jouw bezittingen

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Valkuil

Verkwisting kan een valkuil zijn. En dan is jouw kwaliteit dat je gul en vrijgevig bent. De valkuil is dat je grenzeloos bent in geven. Dan sla je door in jouw gulheid.

Geefzucht of spilzucht

Verkwisting kan ook een geefzucht of verspilzucht zijn. Dat betekent dat je er ook aan verslaafd kunt zijn. Zoals je door hebzucht beheerst kunt worden, zo kun je ook door verspilling en overmatig geven beheerst worden. Je bent gefocust op het aangename gevoel van het uitgeven, maar je bent niet kritisch op wat je terugkrijgt. En bij verspilling is dat beslist te weinig. Zo verdampen je waardevolle middelen, en daarmee bedoel ik niet alleen geld. Je kunt ook je tijd verspillen, je energie, of je aandacht.

Overschrijding norm en waarde

Verkwisting noem ik wel eens disrespect voor wat is opgebouwd. Het is weinig respectvol om te verboemelen wat in jaren is verworven en opgebouwd. Bovendien is het onnodig en dient het nergens toe. Sterker nog: het geeft ook geen goed gevoel. Omdat je grenzeloos bent. Het kenmerk van grenzeloosheid is overmatigheid en dat geeft nimmer positieve gevoelens.

Leerdoel

Het leerdoel ligt voor de hand. Wanneer je verkwistend bent, moet je leren begrenzen. Ruil onbezonnenheid in voor doordachtheid. Geef met verstand en laat je niet leiden door impulsiviteit.  

Allergie

Jouw allergie is niet moeilijk te duiden. Je ergert je wanneer mensen gierig zijn en de hand te strak op de knip houden.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.