Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Heb jij moeite met oppervlakkige gesprekken?  

Heb jij moeite met oppervlakkige gesprekken? Haak je er soms op af? Voel je je er ongemakkelijk bij? In dit artikel ga ik in op de vraag wat oppervlakkigheid is, wat oppervlakkige gesprekken zijn en hoe het komt dat jou dat stoort!

Wat is oppervlakkigheid?

Eerst maar de vraag wat oppervlakkigheid nu precies is. De eerste betekenis die bij mij opkomt is het woord ondiep. Wanneer iets aan de oppervlakte blijft, is het niet diep en is er weinig diepgang. Het blijft dan vooral aan de bovenkant of aan de buitenkant.
De tweede betekenis duidt wat mij betreft op vluchtig. Je vraagt aan iemand ‘hoe gaat het met je?’, als een soort fatsoenlijkheidsgroet terwijl het je geen barst interesseert hoe het nu echt met de ander gaat. Ik duid het als vluchtig maar je zou ook kunnen zeggen: impulsief, van de hak op de tak of geen echte en oprechte belangstelling hebben.
Voorbijgaan aan de ander is ook een teken van oppervlakkigheid. Je walst in een gesprek over iemands echte gevoel, je herkent emoties niet bij de ander of je gaat er te snel aan voorbij. Noem het losjes, vlot, of luchtig, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik ermee wil zeggen.

Oppervlakkigheid

Leren van jouw irritatiezone

Wil jij ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn aan de hand van jouw irritaties?

Jouw irritatiezone

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten en valkuilen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan!

Training kwaliteiten ontdekken

Oppervlakkige gesprekken

Oppervlakkige gesprekken zijn er genoeg op de wereld. Denk eens aan een bruiloft, receptie of verjaardagsvisite. Of denk aan de praatjes in de bedrijfskantine. Het kan gaan over de nieuwe winkelkarren die je in de supermarkt treft, over koetjes en kalfjes, over het weer. En eigenlijk gaat het nergens over.

Zoals een vriend van mij het vroeger uitdrukte: ‘we moeten even ons gezicht laten zien’. En wat zie je dan? Niets! Of je ziet een plastic glimlach. Wat dat is? Een grimas in plaats van een oprechte lach.

Denk aan de oppervlakkige groet in de winkel, ‘prettig weekend’ of ‘fijne zondag’. Denk zelfs aan de condoleance waarvan gezegd wordt, ‘we kunnen het ook niet maken dat we niets laten horen’. En dan krijg je zo’n schril kaartje of stramme hand.

Kortom: het is één grote façade. Oppervlakkigheid duidt erop dat je niets van jouw ZELF laat zien, anders dan een opgeklopt verhaal over hoe goed je bent, hoe goed je het hebt, en hoe ver je het geschopt hebt. Ook social media zitten er vol van. Fakebook noem ik het. Deugden worden uitgestald, tekorten worden opgepoetst en zo is er de verwording van mensen tot poppen.

Oppervlakkige meningen

Ik sta ook even stil bij oppervlakkige meningen. Die getuigen doorgaans niet van veel begrip en compassie. Ook dat zie ik vaak op social media. Oppervlakkige reacties gebaseerd op een paar krantenkoppen waarbij een oordeel of veroordeling wordt uitgesproken over iets of iemand zonder onderbouwing, argumentatie. Ongegrond, ijdel en onbeduidend dus! Dat zijn de goede woorden.

Waarom heb jij er moeite mee?

Ik schrijf dit artikel voor jou. Omdat jij moeite hebt met oppervlakkigheid. En ik wil je een aantal zaken aanreiken.
Wees er trots op dat jij weinig met oppervlakkigheid hebt. Dat betekent dat je diepgang zoekt. Je bent op zoek naar diepgang, levensechtheid en oprechtheid. En zoek jouw goudklomp maar op, ook al moet je dan de diepte in. Ik zeg weleens: 'de parelduiker vreest de modder niet'.

Een tweede is: dat jij geworteld wilt zijn. Hoe dieper het gaat, hoe steviger jij staat, hoe meer je gevoed wordt. Weet je dat de grootste boom de diepste wortels heeft? Weet je dat een boom gevoed wordt doordat de wortels zo diep in de grond zitten? Het vertelt jou dus dat je gegrond bezig bent en houvast zoekt in dit leven.

Een derde is: uiterlijk vertoon past bij jou niet. Je bent niet van een mooie smoel en vlotte babbel. Je gaat voor inhoud. Heb je al ontdekt dat jij een goudklompje in je hebt? En als uiterlijk vertoon niet past bij jou, laat dan jouw innerlijk zien! Vertel hoe jij het leven ervaart en deel dat met andere mensen.

Tot slot: de wereld is oppervlakkig

Ik zeg er één ding bij: de wereld is oppervlakkig. Aanvaard het maar zoals het is. Je ertegen afzetten helpt niet. Je erdoor laten leiden is onzin. Ga je eigen weg. Zoek jouw kwaliteiten op. En één daarvan is waarschijnlijk: diepzinnigheid.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.