Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Maak van jouw verwachting, niet mijn verplichting

Verwachtingen van de één leiden vaak tot druk die opgelegd wordt aan de ander. Dan wordt het een soort plicht. Ik dacht hieraan toen ik met Annelies sprak over de kerstdagen. Ze zei: ‘Met kerst ben ik het liefst samen met mijn partner, maar mijn schoonmoeder staat erop dat we als familie bij elkaar zijn’. Ze vertelde dat dit vaak tot spanningen heeft geleid.

Maak van jouw verwachting, niet mijn verplichting

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Meer informatie

Verwachtingen bespreekbaar maken

Dit artikel schreef ik in de serie over: verwachtingen bespreekbaar maken.

Hoe maak je verwachtingen bespreekbaar?

Verwachtingen

Verwachtingen zitten tussen de oren bij jou en bij mij. Zoals er zoveel tussen de oren zit. Verwachtingen hebben alles te maken met de waarden die je hebt. Alleen met de waarden? Nee, ook met de normen. Daarom zeggen we: ‘Dat is toch niet normaal’. Dat betekent: dat voldoet niet aan mijn norm. Of: ‘Doe toch eens gewoon!’. Dan zeg je eigenlijk: doe wat ik gewoon vind en dat is wat binnen mijn normen en waarden past.
Ik ga even terug naar Annelies. Of eigenlijk naar de schoonmoeder van Annelies. Want die vindt het waardevol om met kerst als familie bij elkaar te zijn. Eigenlijk vindt ze dat dat gewoon zo hoort. Het is een gewoonte geworden en wie daaraan komt schopt tegen een heilig huisje. Zelf heb ik totaal geen last van deze waarde.

Mijn kinderen zijn 365 dagen in het jaar welkom, dat hoeft niet per se op eerste of tweede kerstdag. Maar voor de schoonmoeder van Annelies moet dat wel. Niks mis mee trouwens! Samen zijn met kerst kan ook heel gezellig zijn. Annelies hecht daar nu helemaal niet aan om met kerst samen te zijn bij de schoonfamilie. Ze is liever samen met haar partner op die dagen. Ze zitten graag elk met een boekie in een hoekie, muziekje aan. Of ze schrijft wat in haar dagboek. Ze geniet van de stilte en de vrijheid.

Botsing van waarden

In feite botsen persoonlijke waarden hier. Dat leidt tot spanningen soms. En dus zei Annelies tegen haar schoonmoeder: ‘Maak van jouw verwachting, niet mijn verplichting’. De uitspraak komt uit de oudejaarsconference van Guido Weijers. Eigenlijk zei ze: ‘Ik heb respect voor jouw persoonlijke waarden, maar gun mij die vrijheid ook’.

Leg een ander niet jouw verwachtingen op!

Leg een ander niet jouw verwachtingen op. Dat is de uiteindelijke boodschap. Wanneer je dat wel doet, ben je normatief voor een ander. En eigenlijk overrule je de ander daardoor. Je ontneemt de ander de ruimte en je knaagt aan de persoonlijke vrijheid van de ander. Weet je dat dit soms ook wel moeilijk is? Daarom noem ik respecteren een werkwoord. Het gaat niet altijd vanzelf.

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

  • Webinar over persoonlijke communicatie
  • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
  • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.