Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Suggestieve vragen: goed of fout?

Een suggestieve vraag: wat is dat? Wat betekent dat? Is een suggestieve vraag goed of fout? Daarover gaat dit artikel.

Wat is een suggestieve vraag?

Als ik het in één zin mag zeggen: wanneer je een suggestieve vraag stelt, dan doe je al een suggestie voor een antwoord. Er zit een soort van vooringenomenheid in. In het ergste geval mis je daarmee de boot nogal. Bovendien druk je heel erg naar een ja of een nee. Daarmee verdwijnt de openheid uit het gesprek. Je zou het een vraag kunnen noemen waar al een gewenst antwoord in doorklinkt of waar het beeld van de vragensteller in doorklinkt.

Suggestieve vragen

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

  • individuele communicatietraining
  • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

Voorbeelden

Ik zal wat voorbeelden noemen van suggestieve vragen.

  • Jij drinkt zeker geen alcohol hè?
  • O ja natuurlijk, jij mag je vanuit jouw geloof niet laten vaccineren, dat klopt toch?
  • Als ik jou zo zie, dan sta jij niet snel in vuur en vlam hè?

Zie je wat er gebeurt? De vraag is gekleurd, vooringenomen en de perceptie van de vragensteller zie je al in de vraag terugkomen!

Wat is er fout aan?

Er is wat fout aan, toch? Dat is ook suggestief. Maar als er wat fout aan is, dan is dat wat mij betreft dat je de ander een beeld aanpraat, een antwoord opdringt wat de openheid van het gesprek niet ten goede komt. Waardoor je ook vaak niet zult horen, wat je had kunnen horen wanneer je open vragen had gesteld.

Onbevooroordeeld is een kracht

Onbevooroordeeld vragen stellen is een kracht. Dat kun je leren. Je had ook kunnen vragen (om maar in dat voorbeeld te blijven): ‘hoe kijken ze vanuit jouw geloof tegen vaccinatie aan?’. Dan krijg je een heel ander antwoord waarschijnlijk. En dan hoor je ook nog eens wat nieuws.

Wat is er goed aan?

Er is ook een sterke kant aan suggestieve vragen. Maar dan is het niet bedoeld om de ander een antwoord aan te smeren, maar om een ander op gang te helpen een antwoord te vinden. Wanneer ik met een managementteam aan tafel zit en ik stel hele open vragen, dan gebeurt het weleens dat het gesprek niet op gang komt. Ik stel bijvoorbeeld de vraag: ‘waar zou je over drie jaar willen staan met je bedrijf?’. Dat is ook een hele grote open vraag. Dan komt soms het gesprek slecht op gang.

Een suggestieve vraag wil helpen. Bijvoorbeeld: ‘jullie willen waarschijnlijk niet heel groot worden als bedrijf hè?’. Ik kan er ook een controlerende vraag van maken: ‘zoals ik naar jullie kijk, dan zijn jullie niet de ondernemers die een heel groot bedrijf ambiëren, klopt dat?’. En soms krijg je zo sneller reactie. Nee, daar klopt niks van, of ja, dat zie je goed.

Samengevat

Ik heb problemen met suggestieve vragen. Ze helpen niet. Ik heb geen problemen om af en toe een suggestie voor een antwoord te doen. Mits je maar blijft luisteren. Wat je kunt leren is om andere vraagtechnieken te gebruiken.

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

  • Webinar over persoonlijke communicatie
  • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
  • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.