Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Identiteitscrisis: terugvinden van jezelf!

Zit jij in een identiteitscrisis? Dan is er verwarring over wie je bent, waar je voor staat, en waar je naartoe wilt! Misschien voel je je ontheemd! Daarmee bedoel ik: je voelt je niet meer thuis bij jezelf. Je worstelt met wie je bent, wat je wilt, en wat jouw levensdoel is. Je voelt je verloren, onzeker en wellicht waardeloos.

Uit de comfortzone gerukt

Een identiteitscrisis rukt je uit de comfortzone. Best wel eng, hoor! Het is een glibberig pad. Je bent bang dat je struikelt. Wat vroeger zo klaar was als een klontje voor je, betwijfel je nu! Je bent de bezieling kwijtgeraakt en je hoop en verlangens heb je aan de wilgenboom gehangen. Je komt geen meter vooruit, wat je ook doet. Alsof je een marathon in de modder loopt en weggezogen wordt de diepte in.

Identiteitscrisis

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Wat is er aan de hand?

Wellicht zit je in een overgangsperiode. Dat kan een midlifecrisis zijn, een echtscheiding, de stap naar jongvolwassenheid, het verlies van een dierbare of een ontslagzaak. Maar ik moet toch even naar de vraag: wat is dan identiteit? Gek maar waar: lang geleden was ik applicatieprogrammeur. Wij programmeerden in Cobol en ieder programma begon met: Identification Division. Dat was de ID: de identificatie. Zo is het met jou ook. Jouw ID is jouw identificatie. Nee, dat gaat niet over wat je allemaal kunt en al helemaal niet over opleidingen die je behaald hebt of bezit dat je verworven hebt. Jouw ID is vooral wie je bent, waar je voor staat (moreel kompas), jouw kernwaarden, jouw stem, hoe je op situaties reageert, hoe je communiceert, en hoe je incasseert. Weet je waar het ook over gaat? Hoe je liefhebt, waar je warm van wordt, hoe je verbindt met anderen, wat je graag wilt, en waarvoor je in vuur en vlam raakt.

Jouw ID in crisis

Jouw identiteit in crisis is verwarring over al die punten die ik opnoem. Zoals iemand pas vertelde: ik voel dat ik stagneer, ik weet niet wat ik met mijn tijd aan moet, ik heb vaak een ongelukkig makend levensgevoel dat boven komt drijven, ik ben de zin van het bestaan kwijt, het is alsof de draad tussen hart en ziel is doorgeknipt. Ik ben gedepersonaliseerd!

Herijking van jouw identiteit

Wat je nodig hebt? Nou eerst even wat je niet nodig hebt! Je hebt het niet nodig om achter de geraniums te gaan zitten en uit te vinden wie je ook alweer bent. Maar er is wel herijking nodig van jouw kernwaarden, overtuigingen, wat voor jou belangrijk is, wat je passie is, en wat jou motiveert. Maar er is ook contact nodig tussen hoofd en hart. Met redeneren kom je er niet. Het leven moet niet beredeneerd worden maar mag ervaren en doorleefd zijn. Ook als er angst is en verwarring kan dat bijdragen aan groei en zelfontdekking. Belangrijk is dat je open het proces durft aan te gaan en de volgende fase in je leven met openheid tegemoet durft te treden.

Hoofd, hart en handen

Dit artikel schreef ik in de serie over hoofd, hart en handen.

Hoofd, hart en handen

E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.