Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Behoefte aan delen

Delen is een behoefte. Is dat ook jouw behoefte? Vast wel, hoewel de werkelijke betekenis van deze behoefte individueel enorm verschilt. Je kunt namelijk van alles delen. Je kunt zelfs het leven delen met jouw vrouw of met je man. Wie deelt, stelt vrijwillig iets ter beschikking. Dat kunnen gedachten zijn, informatie, tijd, emoties of ervaringen. In dit artikel ga ik in op:

 • Definitie van delen
 • Verschillende vormen van delen
 • Motiverende aspecten van delen
 • Specifieke voorbeelden in loopbaancoaching
 • Belang van zelfkennis in delen
 • Delen als verbindend element

Wat is delen?

In hele diepe zin: wanneer je communiceert, dan deel je iets. Je deelt jouw gedachten, gevoelens, woorden, zienswijze of visie met andere mensen. Je houdt het dus niet voor jezelf. Je geeft jouw gedachten en je zult daar vast respons op krijgen of sociale interactie. Door te delen maak je jouw gedachten en gevoelens gemeenschappelijk. Delen is een behoefte. We kunnen niet zonder. Waarom niet? Omdat het betekenis geeft en gemeenschapszin. Omdat het herkenning biedt en erkenning. Omdat het samenwerking bevordert en omdat je anderen ondersteunt. Omdat je niet alleen op de wereld kunt zijn.

Delen motiveert

Wanneer je deelt met de buitenwereld, motiveer je jezelf. Je komt in beweging. Maar je zet ook andere mensen aan. Delen werkt aanstekelijk, het stimuleert en het inspireert.

Delen is een behoefte

Dit artikel is geschreven in de serie over: behoeften.

Behoefte: wat is dat?

Specificeer de behoefte

In loopbaancoaching zijn we bezig met de specificatie van deze behoefte. Ik duid het met wat voorbeelden:

 • De installateur deelt graag praktische inzichten met zijn/haar collega’s.
 • De docent deelt kennis en kunde met zijn/haar leerlingen.
 • De chef-kok deelt zijn/haar culinaire ervaringen met de andere koks binnen het restaurant.
 • De musicus deelt zijn improvisatie met het publiek.
 • De kunstenaar deelt zijn artistieke visie met andere kunstenaars.
 • Ik deel inzichten door middel van blogs en webinars op onze website.

Wat deel je graag?

Belangrijk is dus dat je weet wat je graag deelt. Je kunt ook jouw gevoelens delen met anderen door te musiceren voor het publiek. Of wanneer je fotograaf bent, kun je het publiek boeien met die ene expositie waar je jouw werk deelt. Delen kan gaan over sociale, economische, educatieve en emotionele aspecten van het menselijk leven.

Wat je graag deelt, daar klopt jouw hart. Daar zit jouw bevlogenheid en bezieling. Dat maakt dat de vibe aangaat en dat je je verbindt met andere mensen om je heen. Delen draagt bij aan zelfexpressie. Het omvat verschillende vormen van communicatie zoals kunst, taal, muziek of beeld waardoor je je innerlijke wereld deelt met anderen. Door te delen verbind je. En dan krijg je een wisselwerking met de ander en komen geven en ontvangen in balans.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.