Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ben je mentaal opgewassen tegen de functie als leidinggevende?

Ben je mentaal opgewassen tegen een leidinggevende functie? Of juist niet? Vind je het te zwaar? Merk je dat je je onzeker voelt over bepaalde zaken? Lig je weleens wakker omdat je opziet tegen bepaalde gesprekken of bij het dragen van bepaalde verantwoordelijkheden?

Alles in huis

Niels had alles in huis voor een leidinggevende functie. Cognitief was hij voldoende vaardig en ontwikkeld. Hij begreep waar het om ging en wat de essentie was en op zich kon hij daar ook wel mee omgaan. Zijn collega’s hadden vertrouwen in hem als leidinggevende. En toch ging het niet goed met Niels.
Zelf omschreef hij het als volgt: ‘Met name het sociale aspect vind ik lastig en vervelend zoals gesprekjes met medewerkers over onvoldoende functioneren of medewerkers aanspreken op verantwoordelijkheden die ze hebben’.  Niels vertelt: ‘zodra er spanning om de hoek komt kijken, voel ik me niet in staat om die zaken te doen die noodzakelijk zijn’.

Mentaal opgewassen tegen leidinggevende functie

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training assertief leidinggeven

Bekijk de training assertief leidinggeven. We verzorgen deze training individueel maar ook in groepen wanneer je meerdere collega's hebt, die interesse hebben in deze training.

Assertief leidinggeven

Oorzaken en persoonlijke leerdoelen

De oorzaak bij Niels was dat hij conflictvermijdend en probleemvermijdend is ingesteld. Zodra er spanning is in een team of tussen leidinggevende en medewerker, heeft hij de neiging om de situatie te ontlopen, terwijl dan juist van de leidinggevende iets verwacht wordt.

Er ligt dus een stuk persoonlijke ontwikkeling aan ten grondslag waarom Niels zich niet thuis voelt in zijn functie als leidinggevende. Of beter gezegd: Niels zal zich persoonlijk moeten ontwikkelen als leidinggevende met name op zaken als sociaal leidinggeven, conflicthantering, teamconflicten, aanspreken en uitspreken van.

Voor Niels zijn dit lastige leerpunten. Vanuit zijn opvoeding heeft hij het niet meegekregen om gevoelens bespreekbaar te maken. Vader en moeder waren ook conflictvermijdend en als er spanning was thuis, was er de strategie om ´er vooral niet met elkaar over te spreken´.

Niet geschikt voor

Niels nam afstand van zijn functie. Dat was een emotioneel moment want natuurlijk begin je aan zo´n functie met andere hoop en verwachtingen. Ook al kies je er zelf voor: het voelt als teruggezet uit een leidinggevende functie.  Maar Niels stond er wel achter en dat was het belangrijkste.

Conclusie: op alle fronten voldoen aan de eisen van een leidinggevende functie en je mentaal toch niet voldoende sterk voelen om de functie uit te oefenen. Wellicht is dat jammer maar het kan!

Helpt training of coaching?

De cruciale vraag is of training en coaching in een dergelijke situatie helpt. In het geval van Niels dus duidelijk niet en daar was hij zich bewust van. Om op voorhand te zeggen dat training of coaching niet helpt in alle situaties, gaat natuurlijk veel te ver. Wat nodig is, is coaching op de onderlagen: zelfvertrouwen, zelfverzekerd overkomen, assertief zijn, persoonlijk leiderschap. Als daar de vicieuze cirkel doorbroken wordt, kan er progressie worden gemaakt. Anders niet!

Persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden

Bekijk de training persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden zoals assertief leidinggeven, persoonlijke effectiviteit, timemanagement en communicatie etc.

Persoonlijke ontwikkeling leidinggevende

Leerdoelen

We hebben nog veel meer  leerdoelen persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden  voor je uitgewerkt. Je kunt ook het overzicht bekijken met alle leerdoelen voor leidinggevenden.

Leerdoelen voor leidinggevenden

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.