Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Rouwadvertenties en rouwkaarten

Rouwadvertenties zijn de meest gelezen advertenties in de krant. Soms spreken we mensen die geabonneerd zijn op een regionale krant vanwege de rouwadvertenties. Toch is het woord rouwadvertentie een vreemd woord. Het veronderstelt dat er met rouw geadverteerd moet worden of dat er reclame voor rouw gemaakt moet worden.

Familiebericht

Fouten in de rouwadvertentie of op de rouwkaartIn feite is een rouwadvertentie een familiebericht. Zoals er van oudsher geboorteberichten zijn, huwelijksaankondigingen, zo is er ook het bericht van overlijden. Wellicht dat dit woord beter op zijn plek is.

Belangrijk

Doorgaans hechten families veel aan rouwadvertenties. De verwoording is dus een subtiele en fijngevoelige aangelegenheid. Het gevoel wat men bij het overlijden heeft, moet uitgedrukt worden in woorden.

Fouten in rouwberichten of rouwkaarten

Toch komen in rouwadvertenties en op rouwkaarten veel fouten voor. Vaak gebeurt het met de beste bedoelingen maar toch is het niet wat u zou willen. We noemen een aantal gangbare voorbeelden:

  • Tot ons verdriet heeft God na een langdurige ziekte van ons weggenomen………. Wat hier staat is dat God langdurig ziek was en daarna van ons wegnam.
  • Op zijn 80e verjaardag nam God van ons weg. (Hier staat dat God 80 jaar was toen hij van ons wegnam).
  • Werd van ons weggenomen mijn allerliefste man (hoeveel mannen heeft u en is dit echt de liefste?)
  • De overledene ligt opgebaard (dit moet zijn: is opgebaard. Alsof overledenen ook staande worden opgebaard).
  • Na een kort ziekbed……. (stelt u zich eens voor een bed van 1 meter)
  • Na een noodlottig ongeval nam de Heere tot zich (de Heere heeft dus een noodlottig ongeval gehad en daarna………..)
  • Na een dapper gedragen lijden, namen wij afscheid van onze moeder en oma. (wat hier staat is dat de familie het lijden dapper gedragen heeft, waarna ze afscheid namen van de overledene)
  • Tot onze droefheid is in verzorgingshuis “De Poort” overleden. (Alsof men bedroefd is dat het overlijden plaatsvond in verzorgingshuis “De Poort”.)
  • Op verzoek van de overleden vindt de begrafenis in besloten kring plaats (overledenen doen normaal geen verzoeken meer. Beter is: Overeenkomstig zijn laatste wens vindt de begrafenis in besloten kring plaats).

Tips

We hebben ons her en der laten inspireren bij het schrijven van dit artikel. Wilt u meer inzicht in gangbare fouten of wilt u tips bij het opstellen van de rouwkaart (of voorbeelden)? We vonden een uitgebreid artikel over dit onderwerp. Kijk verder op: uitvaart Groningen <PDF>.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens