Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Uitgestelde rouw of onvoldoende rouwen

Verlies en onvoldoende rouwen

Onvoldoende of uitgestelde rouw eigenlijk dat u een rouwproces niet hebt kunnen doormaken.  U hebt het rouwproces vermeden wat vaak gevolgen heeft voor situaties verderop in uw leven. Met een verlies omgaan is nog niet zo gemakkelijk. Zeker als het verlies al wat langer geleden heeft plaatsgevonden, wordt er niet zelden door buitenstaanders gevonden dat het nu wel over moet zijn. Dat wordt natuurlijk nooit met zo veel woorden gezegd, maar u merkt, of denkt te merken, dat uw omgeving vindt dat het nu wel klaar moet zijn. U spreekt steeds minder over uw verlies. U probeert uw verlies weg te duwen. Naar een plekje waar u er niet meer aan hoeft te denken. Iedereen heeft gelijk. Na zoveel tijd moet het nu wel klaar zijn. Het leven gaat immers door? De grootste dooddoener van een verlieservaring.

Verlies en doorzettingsvermogen

U pakt uw leven weer op. En voor de buitenwereld lijkt het alsof u er inderdaad helemaal klaar mee bent. U bent immers een doorzetter en met die instelling kan het alleen maar goed komen. En dat klopt: met doorzettingsvermogen kunt u inderdaad een heel eind komen. Maar een teveel aan doorzettingsvermogen kan juist averechts uitpakken. U negeert alle signalen die uw lichaam en geest u geven. Want u moet door. Zo “hoort ”het immers en dat wordt van u verwacht. Door deze instelling legt u uzelf een enorme druk op. Dat kan lange tijd goed gaan. Zo lang zelfs dat u niet eens meer de link met uw verlies legt.

Tot u opeens in uw reserves bent beland. Het helpt niet meer om een avondje vroeg te gaan slapen en zelfs na een vakantie bent u nog steeds doodmoe. Hierdoor kunt u een burn-out ontwikkelen en soms zelfs in een depressie terecht komen.

Rouw en prestatiedrang

Om een verlies te verwerken kan het ook gebeuren dat u niet rouwt, maar uw uitlaatklep zoekt in prestatiedrang. Zeker als het verlies bestaat uit falen wil dat nogal eens omslaan in prestatiedrang. Dan kan de mentaliteit naar boven komen: “ik zal ze wel eens laten zien, wat ik allemaal kan”. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Een studie die niet gelukt is.
  • Een faillissement van een eigen bedrijf
  • Een ongeluk dat een eind heeft gemaakt aan uw droom
  • Een negatief zelfbeeld
  • Een sportcarrière die niet door ging

Wat uw verlies hierbij ook is geweest, u voelt na dit verlies een enorme drang tot presteren. U wilt laten zien dat u -nog-meetelt. En daar zet u alles voor opzij. Ook het verwerken van uw verlies.

U bent zo ongelofelijk bezig om te presteren dat u onderweg totaal niet geniet van uw prestaties. Sterker nog: u hebt het gevoel dat u steeds op uw tenen loopt. Niet zelden steekt van tijd tot tijd de angst voor nieuwe mislukking de kop op en dat kan zelfs leiden tot faalangst.

Zeker als u vooral bezig bent met de hooggespannen verwachtingen van uw omgeving en u de lat voor uzelf erg hoog legt, kunt u ook hier makkelijk in een burn-out terecht komen of zelfs in een ernstige depressie raken.

Studenten en burn-out

Niet voor niets zien we steeds meer studenten die hier onder de enorme druk bezwijken. Er wordt niet zelden veranderd van studie, omdat ze de eerste studie niet aankonden. Een tweede studie MOET dan echt goed gaan, terwijl ze nog niet eens klaar zijn met de verwerking van de mislukking van hun eerste studie. Zeker studenten die niet gewend zijn om te gaan met teleurstellingen, wat een verlies ook kan zijn, kan een verlies van de eerste keus van hun studie als enorm ingrijpend voelen. Door vol door te gaan met hun tweede studie en daarnaast ook nog allerlei baantjes en het juk van de studiefinanciering komen zij meer dan gemiddeld in een burn-out terecht.

Verlies en het leven

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies. De een meer als de ander en het een ingrijpender als het ander. Toch zult u een manier moeten vinden om met uw verlies om te gaan. Verlies laat zich niet negeren. Soms vroeg en soms heel veel later zult u er mee moeten dealen. Een goede rouwverwerking voorkomt problemen in een later stadium van uw leven. U kunt er niet om heen, maar u moet er echt doorheen. Er is geen gemakkelijke weg.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.