Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Kinderloos – onvervulde kinderwens

Het woord kinderloos wordt vaak gebruikt in situaties waar een onvervulde kinderwens is. Achter kinderloosheid kan een wereld schuil gaan aan rouw, verdriet en teleurstelling. Vaak gevoelens die moeilijk gedeeld worden met anderen omdat er veel onbegrip is.

Is kinderloosheid een verlieservaring?

Onvervulde kinderwens en kinderloosheid is rouwprocesIemand noemde het een ‘onzichtbare verlieservaring’. Dat is een correcte verwoording van waar het om gaat. Rationeel beschouwd zou u kunnen vragen: verlies waarvan? Hoe kun je nu een verlieservaring hebben van iets wat je niet gehad hebt? Maar wie kinderloos is, heeft wel iets verloren en dat is kinderwens die niet is vervuld. Zeker zodra duidelijk is, dat de mogelijkheid om zelf kinderen te krijgen niet bestaat, kan dat aankomen als een harde mokerslag.

Rouwgevoelens

Rouwgevoelens kunnen de kop heftig opsteken in tal van situaties. Iemand schreef: “Ik loop door de Hema en dwaal wat rond. Opeens sta ik er weer: op de kinderafdeling. Tientallen rompertjes jurkjes en ieniemienie broekjes kijken me aan . Ik moet ze even vastpakken, zachtjes de stof door mijn vingers laten gaan. Ik rouw, ik geniet en bedenk wat ik zou hebben gekocht. Zou hebben gekocht, inderdaad ..... mijn wens wordt niet vervuld”.

Miskraam is rouwproces

Lees ook: miskraam is een rouwproces.

Gemis en verlangen

Gemis en verlangen gaan hand in hand. Verlangen naar die kleine kinderarmpjes die je als vader of moeder omhelzen.  Verlangen naar een mooie tekening die je op moederdag ook wel zou willen krijgen. Overal waar u maar komt, komt u kinderen en ouders tegen. Wellicht dat in uw omgeving steeds meer van uw vrienden en kennis vader of moeder worden. Maar u wordt het niet.  Dat kan een leeg gevoel van binnen geven. Iemand schreef: ‘Afgelopen vier jaar zijn heel moeilijk voor mij geweest. Mijn vriendinnen worden stuk voor stuk zwanger en ik heb het gevoel in een soort wachtkamer te zitten met mijn leven’.

Onbegrip

Er is veel onbegrip in onze maatschappij wanneer het over kinderloosheid gaat. In onze cultuur lijk je erbij te horen wanneer je kinderen hebt. Of anders gezegd: er wordt snel van uitgegaan dat je kinderen hebt. Een mevrouw die een onvervulde kinderwens had vertelde dat de kapper vroeg of ze nog iets leuks ging doen met de kinderen rond sinterklaas. Mensen zijn vaak niet tactisch en staan er geen ogenblik bij stil wat ze zeggen of vragen. Toch is het van belang dat u sociale steun krijgt waar u uw verhaal en verdriet kwijt kunt! Laat u niet afpoeieren met dooddoeners als: ‘je moet het leven maar nemen zoals het is’.

Relatie onder spanning

Soms horen we verhalen dat de relatie eronder gaat lijden. De één kan het moeilijker aanvaarden dan de ander wellicht. De één is meer introvert en vindt delen misschien moeilijk terwijl de ander juist heel introvert is. Lees ook: uit elkaar groeien door rouw en verlies. Juist bij rouw en verlies is communicatie zo van belang. Zeker: communicatie is altijd van belang. Maar indien er rouw is, is het nog belangrijker.

Doel, betekenis en zingeving

Wanneer u weet dat u kinderloos blijft is het van belang om samen met uw partner doel, betekenis en zingeving aan uw leven te geven. Wellicht op een andere manier dan u oorspronkelijk had gedacht.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens