Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Het leven gaat verder

Zo vaak wordt het gezegd als een soort van argument: ‘zo van ja het leven gaat wel verder hé?’. Meestal wordt dit gebruikt als troostwoord voor iemand die een verlieservaring of overlijden heeft meegemaakt. Vaak zijn de woorden goed bedoeld. Het probleem is: de boodschap komt niet over.

Het rouwproces

Het leven gaat verderOpeens zit u daar. Uw geliefde is u ontvallen, uw kind of partner is overleden. Misschien maakte u een miskraam mee of kreeg u een levenloos kindje. Wij weten niet wat er in uw leven is gebeurd.

U voelt zich verdrietig en vaak wordt u overspoeld door rouwgevoelens. Intens verdriet kan u overmannen. Soms hebt u het gevoel dat u er niet tegenop kunt. Dat golven van verdriet u zomaar meenemen en dat  u meegesleurd wordt, maar ja waar naar toe.

Alleen en eenzaam

Rouw kan ook gevoelens van eenzaamheid geven. Misschien kunt u het onvoldoende delen bij uw vrienden of partner. Of wellicht voelt u zich niet begrepen door de anderen. Gevoelens van eenzaamheid maken het rouwproces voor u niet gemakkelijker.

Dooddoeners bij rouw en verdriet

Vaak worden er tal van dooddoeners aangedragen als soort van troost bij rouw en verdriet. De opmerking 'het leven gaat verder' en 'de tijd heelt alle wonden' horen daar ook bij . Maar er zijn meer! Wilt u voorbeelden van andere dooddoeners?

Dooddoeners bij rouw en verdriet

Valse troost

Toch kent u wellicht mensen in uw omgeving die het goede met u voor hebben. Ze willen u troosten. Echter: ze weten niet zo goed wat u meemaakt. In plaats van naar  u te luisteren en te horen hoe u uw gevoelens ervaart, gaan ze het voor u invullen. En opeens komt die opmerking: ‘het leven gaat verder’.

Wat is er mis mee?

Weet u wat er mis is met die opmerking? U weet zelf ook wel dat het leven verder gaat. Het is een louter verstandelijke en rationele benadering van rouw en verdriet die wij hebben gecategoriseerd onder de noemer dooddoeners. U weet ook wel dat u gewoon weer naar uw werk moet, dat de treinen vandaag rijden, de winkels open zijn vandaag en dat de nieuwe krant om 7.00 uur weer in uw brievenbus ligt. En u weet ook wel dat u zich op de toekomst moet richten en dat het beter is om niet in het verleden te blijven hangen.

Echter: u hangt niet in het verleden. U zit in een rouwproces. U hebt een verlieservaring en dat verlies probeert u een plekje te geven in uw leven. U komt erachter dat aanvaarden een immens werkwoord is.

Kunt u ook mee?

Het leven gaat verder. Dat klopt! Uw troosters hebben gelijk. Maar kunt u ook mee? Belangrijk is dat u deelt. Vertelt u maar hoe verdrietig u zich  voelt, hoe immens die wrede pijn is van binnen. Huil maar om uw hart dat scheurde om wie u nu mist.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.