Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

De lat te hoog leggen: bent u veeleisend?

Legt u de lat erg hoog voor uzelf en eist u veel van uzelf? Bent u veeleisend? Dit artikel gaat over de lat te hoog leggen voor jezelf en alles wat dat met zich meebrengt.

Lat te hoog leggen

Wat is het? Waarover gaat het?

Wanneer u de lat te hoog legt en veeleisend bent voor uzelf dan:

 • stelt u voor uzelf doelen die moeilijk haalbaar zijn
 • dan maakt u het uzelf niet gemakkelijk
 • rekent u uzelf af op resultaten en prestaties
 • bent u streng voor uzelf
 • gaat u regelmatig over eigen grenzen heen
 • bent u kritisch over uzelf en over uw prestaties
 • bent u snel ontevreden over uw vorderingen
 • wilt u steeds meer kunnen of steeds meer bereiken
 • wilt u de beste zijn en op een hoger niveau uitkomen
 • is het beste nog niet goed genoeg en bent u perfectionist
 • vergelijkt u uw eigen prestaties vaak met die van anderen en wilt u vooral niet onderdoen voor collega's
 • bent u boos en ontevreden wanneer uw prestaties niet opvallen of wanneer ze achterblijven

Nooit genoeg: altijd meer en beter

Wie de lat te hoog legt is niet bezig om zijn behoeften te vervullen. Waarom niet? Het is geen behoefte. Wel kan het een persoonlijke drijfveer zijn:

 • u wilt altijd beter zijn of u wilt altijd de beste zijn
 • het is nooit genoeg: het kan altijd meer zijn en u kunt altijd nog meer verwerven
 • u weet nooit voldoende: u zou altijd meer kunnen leren en u kunt altijd nog een hoger niveau halen

Altijd meer, nooit genoeg, altijd beter zijn uw drijfveren. Het is een onrust die u voortdrijft, een vorm van ontevredenheid en ongenoegen over uzelf die u voortstuwt.

Nooit genoeg

Grensverleggend of de lat te hoog?

Wellicht noemt u zichzelf ambitieus of grensverleggend. Maar diep in uw hart weet u wel dat u zichzelf wat wijs maakt. U bent niet grensverleggend maar uw bewijsdrang en prestatiedrang kost u heel veel energie. U weet wel dat uw doelstellingen veel te hoog en verre van realistisch zijn. Toch gaat u door. U wilt voortdurend uw onrust verjagen en u hebt moeite om uzelf te aanvaarden zoals u bent met wat u nu kunt en wat u nu hebt bereikt.

Er zit een groot verschil tussen je grenzen voortdurend verleggen en de lat voor jezelf te hoog leggen. Grensverleggend hoort bij de kernkwaliteit ambitieus. Dat is dus een eigenschap of kwaliteit. Wat is het verschil dan precies? Uzelf uitdagen, uw grenzen verleggen is prima. Maar zodra u meer van uzelf vraagt dan u eigenlijk aankunt, bent u niet meer op de gezonde manier bezig.

Bewijsdrang en prestatiedrang

Merkt u dat u uw zelfvertrouwen en zelfwaardering haalt uit wat u hebt bereikt in uw leven? Haalt u uw eigenwaarde uit uw prestaties? Put u uw zelfverzekerdheid uit wat u kunt? Of compenseert u een bepaalde bewijsdrang omdat u uzelf voortdurend afwijst en omdat u faalangstig bent? Weet u dat u uw zelfvertrouwen mag putten uit wie u bent en dat is ongeacht wat u doet of kunt.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Gevolgen

Gevolgen kunnen divers zijn. Het kan uw negatieve zelfbeeld versterken, gevoelens van twijfel en onzekerheid aanwakkeren. Of u ervaart stress door te hoge verwachtingen aan uzelf te stellen. Mogelijke andere gevolgen kunnen zijn:

 • u voelt zich regelmatig moe en uitgeput
 • u voelt zich regelmatig futloos en lusteloos
 • in het weekend of op vrije dagen moet u behoorlijk bijtanken anders houdt u het niet vol
 • u maakt vaker onnodig fouten
 • u voelt zich regelmatig opgejaagd en onrust
 • uw energieniveau daalt

Pas op voor overspannenheid of voor de burnout

Veeleisend zijn voor jezelf is een vijand van uw gezondheid en een vriend van een burnout. Wie zichzelf voortdurend overvraagt tast de eigen basisbehoeften aan. Gebrek aan rust, gebrek aan slaap, gebrek aan ontspanning kunnen zorgen voor een onbalans tussen inspanning en ontspanning. Wanneer u merkt dat u in deze zone komt is het zaak om aan de bel te trekken.

Moet u ook zoveel van uzelf?

Merkt u dat uw normen u wel eens behoorlijk in de weg zitten? Enerzijds moet u uw werk goed doen. U moet uw huisje schoonhouden, de tuin moet er wellicht netjes bij liggen. Maar u moet ook aandacht hebben voor uw kinderen of partner. U moet u ook ontwikkelen en een opleiding doen. Zo moet u van alles. Maar wie is de eigenaar van al deze overtuigingen? Inderdaad dat bent uzelf! Gerichte coaching en training kan u helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken. Het leerdoel is:

 • zelfaanvaarding: aanvaarden wie je bent
 • realistische doelstellingen stellen

 Over je eigen grenzen heengaan

Wie zichzelf iedere keer overvraagt, gaat bij voortduur over de eigen grenzen heen. Bovendien is het onrealistisch te veronderstellen dat alles maakbaar is en dat de sky de limit is. Het leidt tot een negatieve spiraal en vicieuze cirkel. Enerzijds komt de prestatiedrang vaak voort uit ´meer of anders willen zijn dan je bent´, anderzijds brengt een ´te hoge lat´ nog meer twijfel en onzekerheid dan er al is.

Uzelf overvragen in een leidinggevende functie

Speciaal voor leidinggevenden schrijven wij over de valkuil die uzelf overvragen met zich meebrengt in uw functie als manager. Op zich is het niet erg wanneer u uw medewerkers uitdaagt, aanzet tot actie, prikkelt met doelstellingen. Het is niet erg wanneer uw medewerkers iets moeten presteren en wanneer u ook daadwerkelijk iets van ze verwacht. Sterker nog: het is belangrijk. Maar wanneer u te veeleisend bent, gaat er iets mis. Wat kan er dan misgaan?

 • de kans is niet gering dat u uw eigen normen plakt op uw teamleden en meent dat zij dezelfde prestatiedrang hebben als u (bespaar u deze teleurstelling want het klopt niet)
 • u verwacht of eist waarschijnlijk meer van uw collega’s dan zij kunnen bieden en waarmaken
 • u wilt met uw team doelen realiseren die niet realistisch zijn en die u dus ook niet zult halen
 • uw houding kan medewerkers onzeker maken (en het gevoel geven dat ze het toch nooit goed doen)
 • de kans is dat u niet scheutig bent met waardering en dat uw medewerkers zelden een compliment krijgen
 • te veeleisend zijn kan betekenen dat de sfeer op uw afdeling verpest wordt en dat er weinig voldoening en werkplezier is

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training en coaching

Bij ons kunt u uw leerdoelen combineren tot één training of coachingstraject. Bekijk al onze trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling.

Training persoonlijke ontwikkeling

 

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens