Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Laconiek

Bent u laconiek? Dan bent u niet van uw stuk te brengen. U blijft gewoon kalm en rustig en u gaat onverstoorbaar uw gang. U vat de zaak heel nuchter op en zoals u overkomt deert de kwestie u niet.

Is het positief?

Laconiek wordt niet altijd als positief ervaren. Positief wordt het woord gebruikt in de trant van: ‘ondanks de enorme hectiek in de winkel blijf zij er vrij laconiek onder’. Vraag is wel of daar het woord laconiek op de juiste plaats is. Als het positief is, duiden wij liever op kernkwaliteiten als:

  • Bedaard
  • Nuchter
  • Realistisch
  • No-nonsens

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Valkuil

Laconiek is een valkuil die past bij de kwaliteiten bedaard, nuchter, realistisch en nuchter. Maar dan is het de doorgeslagen variant. Een valkuil is immers niet meer positief. Vervolgvraag is: wat is er dan negatief aan de valkuil laconiek? Het negatieve is dat u uw gevoel en emotie niet overbrengt op anderen. Wellicht dat u zelf deze emotie niet voelt of ervaart. Wanneer u laconiek reageert kan de ander het gevoel hebben:

  • dat een bepaalde boodschap niet goed tot u doordringt
  • dat de zaak u onverschillig raakt
  • dat u te weinig betrokken bent
  • dat u koud bent, gevoelloos of te zakelijk
  • dat u te weinig inlevend of empathisch bent
  • dat u bepaalde zaken onderschat of niet serieus neemt

U mist dan als het ware de verbinding van binnenuit.

Leerdoel

Uw leerdoel is om meer beleving te tonen of om uw gevoelswereld meer met de ander te delen. Zelfs als u iets niet raakt, kunt u delen waarom u iets niet raakt. Misschien zou u soms wat enthousiaster kunnen zijn in uw communicatie.

Allergie

Laconiek kan ook een allergische reactie zijn. Uit zelfbescherming reageert u dan laconiek maar u wilt niet geraakt worden. U bouwt een muurtje om u heen en daarom reageert als het ware onderkoeld. Wanneer laconiek een allergische reactie is past de kwaliteit verbindend en betrokkenheid juist bij u. Een allergie is immers het tegenovergestelde gedrag wat bij u past?

Persoonlijke valkuilen

Dit artikel is geschreven in de serie over Persoonlijke valkuilen. Wilt u een overzicht van andere persoonlijke valkuilen?

Persoonlijke valkuilen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens