Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Een hoofd vol ideeën: is het u soms te veel?

Bruist uw hoofd van ideeën? Zoveel zelfs dat u er onrustig van kunt worden? Hebt u het gevoel dat u overladen wordt met het ene idee naar het andere? Kost u dat zo af en toe veel energie? Wat moet u eraan doen?

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

We beginnen met het positieve: u bent creatief en innovatief

Van de hak op de tak springenLaten we eens positief beginnen. U bent waarschijnlijk zeer creatief en vindingrijk. Dat is een kwaliteit die u moet en mag gebruiken. Wees er maar trots op. Creatief betekent dat uw hoofd zich niet laat leiden door de gevestigde orde. U denkt graag buiten de oevers van de rivier om en u laat zich niet in een harnas drukken. Bekijk ook de twee kernkwaliteiten:

Teveel idee? Wat moet u ermee?

Maar nu de andere kant. U hebt zoveel ideeën dat u soms het gevoel hebt dat iemand een steradent-tablet in uw hoofd heeft losgelaten. Wellicht kunt u er soms niet van slapen of hebt u het gevoel dat u er druk van wordt in uw hoofd. Hebt u er soms hoofdpijn van?

Zegt uw omgeving wel eens dat u teveel van de hak op de tak springt?

Concretiseren en begrenzen

Wanneer u teveel ideeën hebt dan is het zaak om af te palen en te begrenzen. Dat doet u door te concretiseren. Concretiseren betekent dat u uw ideeën naar de landingsbaan van de aarde stuurt. U maakt ze tastbaar. Bijvoorbeeld door ze om te zetten in doelstellingen. Behapbare doelen uiteraard en realistisch. En wellicht moet u daar een praktische implementatie bij maken. Bent u zelf minder concreet? Zoek dan een collega of vriend/bekende op die over de kwaliteit concreet beschikt.

Concreet en concretisering

Creatieve processen sturen bij uzelf

Veel mensen ervaren dat ze op een bepaald moment heel creatief zijn en op andere momenten niet. Ze hebben het gevoel dat ‘de vonk erin vliegt’ op een bepaald moment. Toch maakt u dat erg afhankelijk van die momenten. U loopt dagen rond terwijl er niks uit uw vingers komt en zo opeens gaat u aan de slag.

Creativiteit kan er zijn in diverse vormen. We doelen hier niet zozeer op boetseren of schilderen maar op creatieve processen in uw organisatie.

 • Het schrijfproces

  We illustreren het proces aan de hand van ‘een beleidsnotitie schrijven’. U moet hiervoor geheel iets nieuws maken en ook hier geldt net als bij het aanleggen van een tuin: de klus is te groot.

  U kunt de volgende stappen ondernemen:

  • Schrijf alle onderwerpen op die onderdeel moeten worden van het schrijfproces.
  • Benoem per onderwerp waar u nog meer informatie over nodig heeft en leg vast hoe u aan deze informatie denkt te komen (bijvoorbeeld: boeken lezen, gesprekken voeren, zoeken op internet).
  • Rubriceer alle informatie en documenten en onderwerpen en neem de tijd om deze goed door te lezen. Kies momenten om een onderwerp door te nemen en vat samen wat u hebt gelezen en wat u aansprak. Vat gesprekken samen in een notitie en voeg deze bij uw documentatie.
  • Rubriceer alle onderwerpen op volgorde en plan momenten om een onderwerp uit te werken. Benoem eerst alle subonderwerpen, ga ze ordenen en ga daarna gewoon aan de slag. Beginnen dus. Doen!
  • Handel zo ieder onderwerp af totdat het compleet is.
  • Laat een collega de kladversie lezen en vraag feedback.
  • Voeg alle kladversies samen tot één document en begin aan de afwerking.
  • De eindversie klaar? Laat het een week liggen en begin opnieuw. Schrijven bestaat immers voor het grootste deel uit schrappen.
 • Andere tips voor creatieve mensen

  Schrijf ieder idee wat u te binnenschiet op in uw ideeënboekje. Maak daarna op de computer een ruwe versie van uw idee.

  • Denk nooit bij voorbaat dat een idee slecht is: wie weet wat het u gaat opleveren.
  • Kies iedere maand een ideeëndag en selecteer een aantal ideeën waar u verder mee wilt.
  • Bespreek deze met een aantal collega’s om te horen wat zij ervan vinden
  • Dwing uzelf tot uitwerken
  • Laat slechte ideeën voor wat het is maar gooi ze niet weg uit uw ideeënkoffer. Vaak komt er later een beter idee waar u al basismateriaal voor in huis hebt.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens