Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Bent u temperamentvol?

Bent u vol temperament of zeggen anderen dat u dat bent? Weet u wat dat betekent en wat eventuele kenmerken zijn? In dit artikel gaan we er verder op in.

Temperamentvol

Betekenis en definitie

Wanneer iemand aangeduid wordt als temperamentvol dan bedoelt men vaak dat iemand:

 • enthousiast en geestdriftig overkomt
 • hevig, heftig en intens is
 • innig kan zijn
 • fel of vurig
 • opgewonden of gepassioneerd
 • soms wellicht onstuimig, impulsief of lichtgeraakt

Ook in onze taal komen we het woord tegen. Een voorbeeld is de uitdrukking: nu moet je even temperen. Dat betekent: even dimmen, matigen, dempen, verminderen, verzachten of afzwakken. In feite betekent het: laat dat temperament nu maar even wat minder zien.

Hoewel we begrijpen dat temperament of temperamentvol zo wordt omschreven, is dit een te eenzijdige benadering.

Wat is temperament?

Om uit te leggen dat bovenstaande beschrijving van temperamentvol wel gangbaar maar toch onjuist of eenzijdig is, moeten we te rade gaan bij de vraag wat temperament eigenlijk is. Met temperament wordt in feite uw karakter of uw aard en natuurlijk gemoedstoestand aangeduid.  De Grieken duiden een viertal temperamenten aan namelijk: sanguinisch, flegmatisch, cholerisch en melancholisch. We zullen ze kort voor u beschrijven:

 • De cholericus

  De cholericus vergelijken wij met onze beschrijving van het vuurtype. Het temperamentvolle uit zich vooral naar buiten en ze worden innerlijk gedreven door vuur.

 • De sanguinicus  

  De sanguinicus vergelijken we met onze beschrijving van het luchttype. Ze hebben een sterke behoefte aan vrijheid, het zijn denkers, ze passen zich snel aan.

 • De flegmaticus

  De flegmaticus vergelijken we met onze beschrijving van het watertype. Ze zijn gevoelig, gericht op de medemens, kunnen goed luisteren, hebben invoelingsvermogen.

 • De melancholicus

  De melancholicus vergelijken we met onze beschrijving van het aardetype. Ze houden van zekerheid, duidelijkheid, hebben oog voor details. Ze zijn behoudend en hebben soms moeite met veranderingen.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Waarom onterecht?

In feite is dus ieder mens temperamentvol en is het onterecht om alleen de extraverte mens aan te duiden als temperamentvol. Een extravert mens kan zijn enthousiasme prima tonen terwijl een introvert mens wellicht net zo enthousiast is, maar het minder snel laat zien.

Uw temperament in kaart?

Wilt u inzicht hoe uw temperament is? Of wilt u weten wat uw aard en karakter is? Daar zijn diverse methoden voor. We noemen er een paar:

 • Vuur, water, aarde en lucht (eigenschappen en persoonskenmerken)

  Een hulpmiddel om hier achter te komen is de typering: vuur, water, aarde of lucht. Onze eigenschappenanalyse kunt u online doen. U krijgt dan een beknopt rapport in uw mailbox. Wilt u er meer over weten dan kunnen wij een uitgebreid rapport voor u maken en kunt u een coachingstraject volgen.

 • DISC en de vier kleuren

  Een andere methode is DISC.  Het duidt op: Dominant (rood), Invloed (geel), Stabiel (groen) of Consciëntieus (blauw).  Binnen de Steven hebben wij gecertificeerde Disc-trainers.

 • PPA

  Een beproefde methode is ook de PPA wat staat voor Persoonlijke Profiel Analyse. Ook voor de PPA hebben we gecertificeerde coaches.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens