Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Medelijden is een kwaliteit

Medelijden hebben met andere mensen is meevoelen of meebeleven van de pijn, het verdriet of het lijden van andere mensen. Het is een kwaliteit die thuis hoort in de relationele sfeer. Andere woorden die gebruikt worden zijn o.a. meeleven of meebeleven maar ook compassie of empathisch vermogen.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Actief of passief

Medelijden is een kernkwaliteitPassief medelijden is een vorm waarbij u leed ziet wat u wel raakt maar wat u niet beweegt om tot actie over te gaan. Het kan ook zo zijn dat u niet tot actie over kunt gaan. U ziet bijvoorbeeld beelden op TV van mensen die lijden die u wel raken maar waar u verder niets aan kunt doen.

Actief medelijden zet u aan tot actie. U wilt de ander helpen, troosten, bemoedigen of steunen.

In wat voor situaties?

U kunt medelijden hebben met uw medemens die hulpeloos, hopeloos of machteloos is of die zich in een uitzichtloze situatie bevindt. Maar u kunt ook medelijden hebben met dieren die pijn lijden.

Wanneer lijdt u mee?

Medelijden is een vorm van mee-lijden met de ander. Het raakt uw emotie en gevoel. Het lijden, het verdriet van de ander spreekt u aan. Dat kan in tal van situaties gebeuren. We noemen er een paar:

  • U bent een gevoelsmens en u bent snel geraakt
  • U beschikt over de kwaliteit inlevingsvermogen
  • U hebt een betrekking op de ander (u houdt van de ander of u hebt gevoelens van genegenheid voor de ander)
  • U herkent het leed van de ander omdat u het zelf ook hebt meegemaakt. Het lijden of het verdriet van de ander roept bij u emotie en herinneringen op.

Normatief zijn voor de ander

Gevoelens van medelijden hebben te maken met uw normen en waardenpatroon. Over het algemeen zijn mensen selectief wanneer medelijden optreedt. We noemen wat voorbeelden:

  • Wanneer iemand door eigen toedoen met justitie in aanraking komt, hebben de meeste mensen minder snel medelijden en zeggen ze: ‘tsjaaa dat is zijn eigen schuld’.
  • Wanneer iemand in het rouwproces van de echtscheiding zit, zeggen sommige mensen: ‘ja je hebt er zelf voor gekozen’. Daarbij zijn ze erg normatief voor de ander overigens.
  • Wanneer iemand financiële problemen heeft maar wel geld heeft om te roken of te drinken, zeggen mensen soms: ‘dan moet je dat roken of drinken eerst maar eens laten staan’.

Beschermend of de ander zielig vinden

Medelijden kan doorslaan naar de valkuil van te inlevend of te invoelend. Dat gebeurt wanneer u de ander in bescherming wilt nemen of wanneer u de ander zielig gaat vinden. Het komt voort uit het gevoel om de ander te bewaren voor pijn, rouw of verdriet. Soms nemen mensen de emotie en de pijn van anderen zelfs bijna over. In dat geval wordt het hun pijn of verdriet. In feite kunnen ze dan niet goed omgaan met afstand en nabijheid.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens