Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Kwetsbaar zijn is een kracht

Kwetsbaar

Jezelf kwetsbaar opstellen is een kracht. Waarom? Omdat het verbindend werkt en u contact krijgt met anderen wanneer u uw kwetsbaarheid laat zien.

Wat is kwetsbaarheid eigenlijk?

Kwetsbaar zijn heeft veel betekenissen. Van weerloosheid tot fragile en broos, van teer of lichtgeraakt. Dat is overigens niet wat we bedoelen met kwetsbaar opstellen. We formuleren het anders. Wie zijn kwetsbaarheid durft te laten zien, laat zien dat hij/zij:

  • zich niet groter voor doet dan hij is
  • gevoelig is (fijngevoelig, teergevoelig)
  • in contact durft te komen met zijn schaduwkant (in plaats van deze te verstoppen of te vermijden)
  • niet perfect is maar imperfect
  • in contact durft te komen met eigen negatieve gevoelens (ook van verdriet, onrust, schaamte, schuld, ongedurigheid, boosheid, twijfel)
  • gevoelens durft te tonen aan de ander en daar oprecht in is
  • zichzelf durft toe te staan om fouten te maken

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Hand in hand met zelfcompassie

Kwetsbaarheid gaat hand in hand met zelfcompassie. U hoeft niet perfect te zijn. Sterker nog: u mag imperfect zijn. Ook u mag verkeerde inzichten hebben, foutieve keuzes maken. Ook u mag de situatie wel eens verkeerd inschatten! U mag nog veel meer! Ook u mag wel eens ongenuanceerd uit de hoek komen, een onvertogen woord laten vallen, u gekwetst of geraakt voelen, uw gevoelens niet helemaal onder controle hebben. U bent net een mens toch?

Maatschappelijke norm

Kwetsbaarheid staat haaks op de maatschappelijke norm. We moeten sterk zijn, carrière maken, grip hebben op de zaak, professioneel overkomen. Is daar wat mis mee? Ach, wie zijn wij om daar over te oordelen.

Maar er is een groot verschil namelijk:  bent u nog steeds bezig om te worden wat men van u verwacht of bent u bezig om te zijn wie u bent? Voelt u wat het verschil is?

Gevolgen

Kwetsbaarheid als kracht

Gebrek aan kwetsbaarheid maakt dat we onszelf beschermen door ons af te schermen. Wie zich niet kwetsbaar opstelt leeft in zijn hoofd, benadert de situaties rationeel, laat zijn/haar gevoelens niet zien en is daardoor ontoegankelijk voor anderen. De ander ervaart geen verbinding met u wanneer u zich afschermt. Het heeft gevolgen in uw relatie maar in feite op alle fronten van het leven.

AAN-wezig of AF-wezig

Soms wordt gezegd: je zou meer aanwezig moeten zijn of je zou je meer moeten profileren. Hoort u het woord ook? AAN-wezig betekent dat uw WEZEN aan staat. U bent er met hart en ziel, oftewel met hoofd en hart. Uw wezen bestaat namelijk niet alleen uit gedachten. Gedachten zitten in uw hoofd. Bezieling, gepassioneerdheid, bevlogenheid zit in uw gevoel, in uw hart. En het hoort bij elkaar. Wie louter in zijn hoofd zit, is dus AFWEZIG, maakt geen verbinding met alle gevolgen van dien.

Valkuil

Té kwetsbaar opstellen: bestaat dat? Kun je jezelf te kwetsbaar opstellen? Jazeker! De valkuil van kwetsbaar noemen we naïef of argeloos. Wanneer u te kwetsbaar bent dan bent u te weinig kritisch en alert.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens