Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Beheerst en bedaard overkomen

Beheerst en bedaard

Komt u beheerst over op anderen? Dat betekent dat u bedaard bent. U bent rustig en kalm. U kunt uzelf beheersen ook in spannende situaties. Wist u al dat beheerst een kernkwaliteit is?

Kenmerken

Wat zijn de kenmerken van beheerst? We noemen er een paar:

 • u bent evenwichtig en stabiel
 • u hebt uzelf onder controle
 • u kunt uw emoties en gevoelens beheersen en onder controle houden: u laat zich niet snel leiden door uw gevoelens (in ieder geval laat u dat niet zien!)
 • er zal niet snel een onvertogen woord uit uw mond komen
 • u beschikt wellicht ook over andere kwaliteiten zoals nuchter of ingetogen
 • u bewaart uw rust ook in stressvolle situaties

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Kwaliteit of houding?

Even een vraagje tussendoor: bent u beheerst of is het een houding die u aangeleerd hebt? Dat is namelijk een kardinaal verschil. Is het een kernkwaliteit die u typeert of is het geconditioneerd gedrag bijvoorbeeld ontstaan vanuit een overlevingsmechanisme.

Valkuil

Iedere kwaliteit heeft een valkuil. Wat is nu de valkuil die bij beheerst hoort? Dat kunnen er meer zijn overigens. We noemen er een paar:

 • U toont uw emoties en gevoelens te weinig waardoor anderen u niet kunnen plaatsen of niet goed weten wat ze aan u hebben
 • U komt onpersoonlijk over op anderen: u reageert koel of afstandelijk, steriel (of saai)
 • U toont uw betrokkenheid te weinig bij anderen

Uitdaging of leerdoel

Het leerdoel wat bij de kwaliteit beheerst hoort is empathie of inlevingsvermogen, wanneer u merkt dat u onpersoonlijk of te kil overkomt op anderen. Wanneer u herkent dat u uw emoties te weinig toont kan het ook een leerdoel zijn om anderen uw gevoelens meer te laten zien. Kortom: verbindend communiceren is wellicht een issue voor u.

Allergie

De allergie of irritatie van mensen die beheerst zijn, is onbeheerst. Dat ligt voor de hand wellicht maar wat we bedoelen met onbeheerst is toch wel belangrijk. We duiden daarmee:

 • overtrokken reacties
 • overdreven uitlatingen of over-emotionele uitspattingen
 • mensen die zich te veel door sentiment en gevoel laten leiden

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens