Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Leren van je schaduw

Je schaduw is dat deel van de persoonlijkheid waarmee je onbekend bent geraakt of wat je liever niet aan anderen wilt laten zien. Ieder mens heeft een schaduwkant die opspeelt in tal van situaties. Toch kun je ook leren van je schaduw. In dit artikel gaan we nader in op hoe je kunt leren van je eigen schaduwkanten.

Wat is schaduw?

Schaduw en persoonlijkheidSchaduw veronderstelt dat er ook zon is. Waar zon is, zie je licht en ervaar je warmte. Waar schaduw is zie je de donkere zijde. We leggen het vaak zo uit: aan de ene kant hebt u uw kwaliteiten. Dat is positief. Aan de andere kant zijn er de vervormingen van uw kwaliteiten. Dat wordt vaak als negatief ervaren, hetzij door uzelf of door uw omgeving. Uw schaduwkant bestaat uit:

  • Eigenschappen, kwaliteiten of vervormingen die u wel kent van uzelf maar die u liever niet aan anderen toont (omdat u uzelf erom afwijst)
  • Kwaliteiten die u wel kent van uzelf maar die u niet tootn omdat u weet dat anderen er negatief op zullen reageren
  • Kwaliteiten die u kwijtgeraakt bent omdat u uzelf bent kwijtgeraakt

Zelfinzicht

Inzicht in uw schaduw biedt zelfinzicht. Het is zelfs een manier om te ontdekken waar uw kracht ligt of waar uw kwaliteiten liggen. We noemen een paar voorbeelden:

  • De mensen die u het hardst veroordeelt, vertellen iets over uw schaduw maar ook over uw kwaliteiten. Wanneer u iemand veroordeelt omdat hij/zij zo gemakzuchtig is dan zal dat ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat u een doorzetter bent of dat u consciëntieus en gewetensvol bent.
  • Uw irritaties (ook wel allergie) genoemd vertellen iets over uw kwaliteiten
  • In stress-situaties waarbij uw schaduw snel boven komt drijven kunt u leren over welke kwaliteiten of eigenschappen u beschikt
  • Zaken waar u zich voor schaamt en waarover u een uitgesproken mening hebt in de trant van: ‘zo wil  ik niet zijn’, vertellen waarschijnlijk veel over uw eigenschappen.

Bewustwording

Dit artikel is geschreven in de serie over bewustwording van eigen kwaliteiten en valkuilen.

Bewustwording

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens