Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Kritiek, feedback en advies: wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen feedback geven en ontvangen, kritiek geven en ontvangen en advies geven of ontvangen? Vaak worden de begrippen door elkaar gehaald. We beginnen om eens vast te stellen wat feedback nu eigenlijk is. Vaak worden de begrippen feedback, kritiek en advies door elkaar gehaald.

Feedback geven en ontvangen

Wilt u leren om feedback te geven of te ontvangen? De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling! We stellen voor u een maatwerktraining samen die precies bij u aansluit.

Training feedbackvaardigheden

Feedback geven en ontvangen binnen teams

Voor teams hebben wij de training feedback geven en ontvangen ontwikkeld. Een belangrijk onderwerp daarbij is: kritiek geven en ontvangen.

Teamtraining feedbackvaardigheden

verschil tussen feedback, kritiek en adviesFeedback, kritiek of advies?

 • Feedback geven: ik vertel de ander wat zijn/haar gedrag bij mij oproept en wat het met mij doet.
 • Kritiek geven: in feite wil ik een verandering in het gedrag bij de ander bewerkstelligen.
 • Advies geven: ik vertel de ander wat hij/zij zou moeten doen (naar mijn mening). Vaak wordt adviseren vanuit de ouderrol gedaan.

De verschillende rollen en feedbackvaardigheden

Uw feedbackvaardigheden ontwikkelen heeft te maken met uzelf ontwikkelen. Die ontwikkeling die wij aanduiden als: ontwikkelen naar de Volwassenrol.

 • Feedback geven en ontvangen vanuit de volwassenrol laat zich niet leiden door (voor)oordelen en gevoelens. Kenmerkend zijn: vragen, luisteren, denken, analyseren en informatie verzamelen.
 • Feedback geven en ontvangen vanuit de ouderrol is gebaseerd op het overbrengen van normen, waarden en oordelen. Adviserende, zorgzame, bekritiserende, betuttelende en autoritaire uitlatingen komen uit de ouderrol. Maar ook: beschuldigen, veroordelen, dreigen en mopperen. Of juist: heel zorgzaam zijn, bemoeien, redder spelen. Vandaar dat dit vaak kritiek en advies is.
 • Feedback geven en ontvangen vanuit de kindrol is gericht op goedkeuring en aandacht krijgen van de ander. Het kind doet dit door heel gehoorzaam te zijn (geduld hebben, anderen naar de zin willen maken, zich afhankelijk en passief op te stellen, slachtoffer zijn) of juist door rebelleren.

Transactionele analyse bij de training

Communicatie uit de volwassenrol is doorslaggevend bij de juiste wijze van feedback geven en ontvangen.

Communicatie ouderrol, volwassenrol, kindrol.

Voorbeeld: Klaas vraagt feedback

training feedback geven en ontvangenKlaas (34) is gehuwd met Rianne. Ze wonen al enige jaren in een starterswoning die ze voor een aantrekkelijke prijs gekocht hebben. Op een goede dag lopen Klaas en Rianne tegen een prachtige woning aan op het platteland met 2 ha. grond. De prijs die gevraagd wordt, ligt binnen hun bereik. Toch twijfelen Klaas en Rianne daar nog over. Ze onderkennen heel goed dat de maandelijkse verplichtingen behoorlijk stijgen. Klaas en Rianne hebben daarom behoefte om feedback te vragen aan de vader van Klaas. Hij staat nogal bekend om zijn zakelijk inzicht en het snel analyseren van dergelijke situaties.

 • Feedback

  De vader van Klaas zegt: ‘gefeliciteerd, als ik het zo aanvoel, is dit jullie droomwoning. Wat een kans zeg! Als ik het goed begrijp, realiseren jullie je heel goed dat Rianne zeker nog 10 jaar moet werken wanneer je deze woning koopt? Klopt dat? En wanneer ik het goed begrepen heb, laat je de definitieve transactie afhangen van het geld dat je krijgt uit de overwaarde van je huidige woning?’

  Dit is feedback: De vader van Klaas noemt een aantal zaken op, benoemt de gevoelens van Klaas en Rianne (als ik het zo aanvoel, is dit jullie droomwoning) maar laat de keuze en verantwoordelijkheid bij zijn kinderen liggen.

 • Kritiek

  De vader van Klaas zegt: 'jullie hebben het wel bijzonder hoog in de bol of niet? Je woont nu spotgoedkoop. Stel er komen kinderen de komende jaren of je krijgt ontslag: ik vind het bijzonder onverantwoord wanneer je deze stap neemt. Maar je moet het zelf weten, als het misgaat, hoef je niet bij mij op de stoep te staan voor hulp’.

  Dit is kritiek: veroordelend of erop gericht om Klaas tot andere gedachten te brengen. Deze reactie komt voort uit de kritische ouderrol. Klaas vraagt feedback en hij ontvangt kritiek c.q. advies.

feedback geven en ontvangen trainingMissers bij het geven van kritiek of feedback

 • iemand vraagt om feedback maar hij/zij krijgt advies of iemand vraagt om feedback maar hij/zij krijgt kritiek
 • iemand vraagt om advies maar hij/zij krijgt feedback of kritiek
 • iemand vraagt om kritiek (wil jij eens kritisch naar dit rapport kijken?) maar bedoelt in feite dat hij/zij feedback wil

Leerdoelen training feedbackvaardigheden

De Steven nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training feedbackvaardigheden

Leerdoelen training feedbackvaardigheden

Training feedbackvaardigheden

Wilt u een training feedbackvaardigheden volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Training feedbackvaardigheden

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.