Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Stijl van invloed of beïnvloedingsstijl

Wilt u uw inzicht in uw stijl van invloed vergroten? Wilt u zich bewuster zijn van de eigen beïnvloedingsstijl? De stijl bij anderen leren herkennen zodat u effectiever communiceert? Ieder mens heeft een bepaalde stijl van invloed die hij/zij het meest gebruikt. In dit artikel werken we een viertal stijlen uit namelijk:

Inzicht in uw communicatiestijl?

Wilt u meer inzicht in uw stijl van communiceren? Doe dan (gratis) onze test zodat u inzicht krijgt wat uw kwaliteiten zijn. U kunt de test online doen. Kostenloos en zonder verplichtingen. U krijgt een rapport in uw mailbox.

Om uw invloed te vergroten en effectiever te leren communiceren zijn twee zaken belangrijk:

 • U weet welke invloedstijl het beste bij u past
 • U herkent heel invloedsnel de stijl van de ander

Doe de test online!

Welke stijlen zijn er?

Wat voor stijl van invloed hebt u? We onderkennen een viertal verschillende stijlen van invloed.

Aarde type

Aarde-type: stijl van invloedU bent iemand die nauwgezet werkt en u zult niet ‘maar zo’ een besluit nemen. Graag weegt u alle voors en tegens zorgvuldig tegen elkaar af waarbij u sterk vertrouwt op logica, kennis en feiten. De stelling ‘meten is weten’ en ‘gissen is missen’ zou u ook bedacht kunnen hebben. Graag wilt u de consequenties van een eventuele beslissing tot in de details kunnen overzien. U verzamelt graag informatie zodat u de zaken goed op een rijtje kunt zetten. Wanneer u deze gelegenheid niet hebt voelt u zich al vrij snel onder druk gezet.

Valkuilen:

 • teveel afgaan op feiten en cijfers en te weinig gebruik maken van uw intuïtie
 • te langzaam zijn in de besluitvorming
 • u wilt zoveel informatie hebben dat u in de details dreigt te verzanden en de grote lijn kwijt raakt
 • u staat soms te weinig open voor vernieuwing

Aandachtspunten

Zorg ervoor dat u de besluitvorming en het communicatieproces niet al te zeer frustreert doordat u niet tot een goede keuze kunt komen op basis van uw verzamelde informatie. 

Eigenschappen van een aardetype

Vuurtype

Vuur-type:stijl van invloedU bent een enthousiaste persoonlijkheid. Door uw gedrevenheid en enthousiasme weet u anderen mee te nemen in uw ideeën. Uw wijze van communiceren spreekt tot de verbeelding. U denkt snel en niet iedereen kan uw tempo volgen. In de dagelijkse gang is de hoofdlijn vooral voor u van belang. Details vindt u minder interessant. U bent innovatief, gedreven en altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Beslissingen neemt u doorgaans op basis van uw gevoel en wanneer u dat goede gevoel hebt ‘hakt u de knoop maar al te graag door’. Niet altijd kunt u deze beslissing met feiten staven maar u hebt dan immers de gelegenheid om verder te gaan met het volgende nieuwe idee. Veranderingen gaat u niet uit de weg maar u ziet ze als uitdaging. U communiceert vaak in algemene termen. Sommigen vinden u al snel te enthousiast. 

Valkuilen

 • beslissingen nemen op gevoel zonder dat u de consequenties overziet
 • beslissingen nemen zonder dat u voldoende informatie hebt (te weinig feiten en cijfers)
 • een ander vermoeien met teveel nieuwe ideeën
 • teveel vaart zetten achter de realisatie van uw ideeën

Aandachtspunten

Een belangrijk aandachtspunt voor uzelf is dat u niet al te teleurgesteld raakt wanneer anderen minder enthousiast over uw ideeën zijn. Wellicht hebben zij meer tijd nodig om uw ideeën te verwerken. Ga ondertussen rustig door met uw innovatieve ideeën en laat u vooral niet belemmeren door anderen die overal tekst en uitleg over willen hebben.

Eigenschappen van een vuurtype

Luchttype

Lucht-type: stijl van invloedU bent een persoon van feiten en cijfers en in staat om een situatie snel te doorzien. Kenmerkend voor u is dat u sterk bent in het beargumenteren en onderbouwen van uw voorstel. Ondertussen houdt u wel van de hoofdlijn. Details vindt u minder interessant. U houdt van duidelijke en effectieve communicatie. Resultaat telt! In een gesprek komt u graag vrij snel tot de kern van de zaak en wanneer dat niet lukt, weet u wel die vragen te stellen waardoor u alsnog het onderste steentje boven krijgt. In een gesprek trekt u graag de leiding naar uzelf toe. In de ogen van anderen komt u zelfverzekerd over en door uw sterke uitdrukkingsvaardigheid hebben anderen soms het gevoel dat ze niet tegen u opkunnen.

Valkuilen

 • beslissingen nemen zonder de consequenties voor andere mensen te overdenken
 • beslissingen er doordrukken omdat mensen te weinig tegenargumenten hebben
 • een onveilige sfeer creëren door teveel vragen af te vuren op een ander
 • een ander het gevoel geven dat ze niet tegen uw immer kloppende onderbouwingen opkunnen waardoor ze u maar gelijk geven

Aandachtspunten

Niet alles in het leven is te beredeneren en te begrijpen. Succes hangt niet alleen af van doortimmerde plannen en strategieën maar heeft ook te maken met moed, durf en ondernemingsgeest.

Eigenschappen van een luchttype

Watertype

Water-type: stijl van invloedU werkt het liefst met mensen en u voelt al zeer snel aan hoe een ander in een bepaald proces staat. Alvorens een besluit te nemen hoort u graag eerst de mening van uw collega’s. U vindt dat een ieder eerst zijn zegje moet kunnen doen voor er een besluit genomen gaat worden. U sluit liever een compromis en wanneer een beslissing niet op basis van overeenstemming kan worden genomen stelt u het liever uit. Een besluit forceren of doordrukken is het laatste wat u zult doen. Uw invoelingsvermogen en luistervaardigheid is van groot belang binnen uw team. Soms bent u de OREN van de organisatie.

Valkuilen:

 • u wilt het een ieder naar de zin maken waardoor u niet tot een besluit kunt komen
 • als er een onaangename beslissing genomen moet worden heeft u al snel het gevoel dat de relatie met de ander verstoord is
 • u stelt uzelf soms te weinig op de voorgrond
 • soms maken anderen misbruik van uw ‘goedheid’

Aandachtspunten

Soms gaan de zaken zoals ze gaan. Het gevaar is dat u ‘de kool en de geit’ teveel wilt sparen waardoor u zowel de geit en de kool verliest. In dat proces kunt u zich al vrij snel in de steek gelaten voelen door al die anderen waar u wel rekening mee gehouden hebt.

Eigenschappen van een watertype

Leerdoelen training communicatie

We hebben nog veel meer leerdoelen voor de communicatietraining voor u uitgewerkt. U kunt ook het overzicht bekijken van alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen communicatietraining

Training communicatie

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens

 

 


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Zomeraanbieding: persoonlijk ontwikkelpakket

Wil je deze zomer gebruiken als rustmoment om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is dit voor jou een unieke kans.

Actie van 16 juni t/m 31 juli 2021: 3 e-books over persoonlijke ontwikkeling! Van € 56,85 voor € 39,95.

Zomeraanbieding

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.