Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Motivatie en zelfmotivatie

Motivatie en zelfmotivatie: wat is motivatie? Wat is zelfmotivatie? Wat motiveert u of hoe raakt u gemotiveerd? Hoe spreekt u uw eigen intrinsieke motivatie aan? Hoe motiveert u uzelf? In dit artikel gaan we in op het begrip motivatie.

Motivatie

Wat is motivatie?

Motivatie is de reden waarom u in beweging komt. Het woord motivatie komt van ‘to motion’. U kunt gemotiveerd zijn om iedere dag een uur te sporten, een studie te beginnen of naar uw werk te gaan. Wanneer u intrinsiek gemotiveerd bent, komt u uit uzelf in beweging. Uit eigen beweging gaat u die zaken doen die u wilt doen.

Drijfveren en behoeften: reden om in beweging te komen

Welke redenen zijn er om in beweging te komen? Dat heeft alles met uw persoonlijke behoeften te maken. Om uw basisbehoeften te vervullen (eten, drinken en wonen) hebt u inkomen nodig en dat kan reden zijn waarom u naar uw werk gaat. Echter: op uw werk vervult u hopelijk meer behoeften dan alleen de basisbehoeften. Kent u uw drijfveren? Weet u waardoor u in beweging komt? Dat is belangrijk om te weten.

Zelfmotivatie: wat is dat?

Zelfmotivatie is de mate waarin u uw eigen motivatie kunt aanspreken. In hoeverre kunt u uw eigen intrinsieke motivatiebronnen aanspreken zonder dat prikkels of stimulansen van anderen u daartoe aanzetten 

U bent er zelf verantwoordelijk voor

Gefeliciteerd! U bent zelf verantwoordelijk voor uw motivatie. Anders gezegd: u bent de eigenaar van uw motivatie en motivatiepatronen zoals u ook eigenaar bent van uw eigen behoeften en drijfveren, voor uw baan, werkgelegenheid etc. Dat is de basisgedachten in de autonomie: een ander hoeft u niet te motiveren, dat doet uzelf wel! Dat betekent dat u ook aanspreekbaar bent op uw motivatie of op gebrek aan motivatie.

Hoe motiveert uzelf?

In Nederland BV worden vele honderden trainingen aangeboden voor leidinggevenden. Bijvoorbeeld de training ´motiveren en enthousiasmeren van medewerkers´. Echter zoekt u ook eens op de training voor medewerkers 'hoe motiveer ik mijzelf?'.

Zo gaat het met alle opleidingen en trainingen. Honderden aanbieders voor het traject 'het vinden van een andere baan'. Geen enkele training of cursus met als titel: 'hoe hou ik werk?'.  Vervolgens honderden aanbieders op het terrein van de training leidinggeven. Geen enkele aanbieder op het thema: ' hoe ontvang ik leiding?'.

Training autonomie

Factoren die een rol spelen bij motivatie

De volgende factoren spelen een rol bij motivatie:

Zelfmotivatie en motivatie

 • Inzet

  Inzet is belangrijk in iedere functie. Toont u voldoende inzet? Dan bent u enthousiast over uw werk. U ziet waar uw verantwoordelijkheid ligt en u voelt zich verantwoordelijk voor uw werk. Uitdaging zoekt uzelf op en u formuleert uitdagende doelen voor uzelf. Problemen of lastige situaties lost u op en u ziet het als een mogelijkheid om verbeteringen door te voeren. U hebt een actieve houding. Wanneer de mogelijkheid zich aandient, doet u voorstellen voor verbetering aan uw werkgever. Wanneer u zichzelf kunt verbeteren door scholing of opleiding, zult u geen kans voorbij laten gaan. U stelt eisen aan uzelf en aan uw eigen functioneren.

 • Ambitie

  Ambitie is een competentie. Bent u ambitieus en wilt u zich graag door ontwikkelen? Dan neemt u waarschijnlijk zelf initiatieven om meer kennis te vergaren. Wanneer u de kans krijgt opleiding of training te volgen, dan zult u dit niet nalaten. Lees meer over de competentie ambitie.

 • Initiatief

  Initiatief is een eerste stap doen uit uzelf die niet is ingegeven door anderen uit uw omgeving. De eerste actie of beweging komt uit uzelf. Wie initiatief neemt, wacht niet af tot een ander iets doet of zegt maar komt zelf met een idee, een voorstel of actie op basis van eigen verworven inzichten. Lees meer over: initiatief ontwikkelen.

 • Discipline

  Discipline is het vermogen om uzelf aan te zetten tot actie voor een langdurige periode. Wie discipline heeft, kan een plan ontwikkelen, een doelstelling formuleren en er zich aan houden zonder dat hij/zij van buitenaf gestimuleerd hoeft te worden.

Behoeften, waarden en drijfveren

Uw behoeften en drijfveren zetten u aan tot actie, zorgen ervoor dat u in beweging komt. Maar kent u ook uw eigen behoeften en drijfveren?

Drijfveren, waarden en behoeften

Gebrek aan motivatie

Gebrek aan motivatie

Merkt u dat u soms gebrek aan motivatie hebt of dat u last van demotivatie hebt (wij noemen het ook wel onmotivatie)? Weet u hoe dat komt?  Ook hier geldt de bewustwording: u bent er zelf verantwoordelijk voor. Niet uw leidinggevende, partner of wie dan ook!  Mogelijke oorzaken:

 • U doet werk wat niet bij u past: u loopt op uw tenen of u kunt het op de sloffen doen
 • U zit in een omgeving waar u zich niet thuis voelt
 • U wordt aangestuurd op een manier die u niet fijn vindt
 • Er zijn verstoorde relaties op de werkvloer
 • U kunt niet door één deur met uw leidinggevende
 • Het werk sluit niet (meer) aan bij uw kennis en vaardigheden
 • U hebt andere interesses ontwikkeld
 • Er zijn in uw privé situaties zaken gebeurd die invloed hebben op uw motivatie

Wat u moet doen is: uitzoeken hoe het is ontstaan. Niet lijdelijk afwachten!

Kan motivatie veranderen?

Motivatie kan ook veranderen in uw leven. Iemand vertelde: ‘altijd had ik zin om naar mijn werk te gaan en stond ik klaar voor mijn werkgever. Echter: toen ik hoorde dat mijn partner ongeneselijk ziek was, werd mijn werk steeds minder belangrijk’.

Daar hebt u een voorbeeld van verandering van behoeften en dus van motivatie. Maar het kan ook in andere situaties bijvoorbeeld doordat u een partner vindt of omdat u een gezin hebt gekregen.  Motivatie is niet statisch!

Leidinggevenden

Voor leidinggevenden is het van belang om te weten hoe motivatie werkt. Daarom hebben wij de training motiveren en enthousiasmeren ontwikkeld. Bekijk leerdoelen training motiveren voor leidinggevenden.

Leerdoelen training motiveren medewerkers

Training zelfmotivatie

Hoofdstuk 1 van het de training zelfmotivatie is: bewustwording dat uzelf verantwoordelijk bent voor uw  motivatie en eventueel voor uw gebrek aan motivatie. U hoeft niet gemotiveerd te worden, dat kunt uzelf!

Inhoud

De inhoud van het de training ' hoe motiveer ik mijzelf'  ziet er als volgt uit:

 • wat motiveert mij in mijn werk? waar krijg ik energie van?
 • wat zijn mijn loopbaanwaarden? Hoe kan ik dit praktisch meenemen in mijn werk?
 • waar komt mijn intrinsieke motivatie vandaan? Hoe kan ik dit verder door ontwikkelen?
 • hoe word ik het beste aangestuurd door mijn leidinggevende? Waar - op wat voor wijze - rendeer ik het beste? Bij welke stijl van aansturing voel ik me het beste?
 • welk pad zet ik in om mijn motivatie vast te houden? Wat is daarvoor nodig? Wie heb ik daarbij nodig?
 • welke stappen onderneem ik wanneer ik demotivatie bij mezelf ervaar?

Leerdoelen

Dit artikel is geschreven in de serie over leerdoelen voor de training autonomie.

Leerdoelen training Autonomie

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.