Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Balans hoofd, hart en handen

Balans hoofd hart en handen

Balans tussen hoofd, hart en handen. Dat is een leerdoel voor de training Persoonlijke Effectiviteit. Maar waar ontstaat onbalans? En wat kunt u eraan doen?

Balans

Alle drie hebben we ze nodig. Denken, voelen en doen. Het één kan niet zonder het ander. Eenzijdigheid straft zichzelf snel af.  Balans is in zekere zin noodzakelijk. Toch is de ene mens meer intuïtief ingesteld terwijl de andere meer op rationele gronden beslissingen neemt of praktisch is ingesteld.

  • Hoofd

    Ons hoofd staat voor denken, rationaliteit, verstandelijk beredeneren, berekenen, beschouwen, begrijpen en weten. Ons verstand wil onderbouwing zien, bewijzen en logica.

  • Hart

    Ons hart staat voor emotie, gevoelens maar ook passie en bezieling, beleving, vertrouwen, betrokkenheid, ervaren en ervaring. Ook onze motivatie en innerlijke drijfveren komen voort uit ons hart of uit ons gevoel.

  • Handen

    Onze handen staan voor praktisch, aarden, concretiseren, uitvoeren, implementeren, in de praktijk toepassen.

Wat is belangrijker?

Alle drie zijn ze even belangrijk. Waarom we dat zo stellig zeggen? Anders hadden we ze niet! Welk zintuig of welke ledematen zijn overbodig in het menselijk lichaam? Toch zijn er tal van bewegingen op de markt die doorslaan naar de ene of de andere kant. Geestesdrijverij noemen we dat omdat het vaak een verabsolutering van een bepaald inzicht is wat tot waarheid wordt verheven.

Onbalans en persoonlijke ontwikkeling

Een groot aantal vraagstukken op het terrein van persoonlijke ontwikkeling komen voort uit onbalans tussen hoofd, hart en handen. We noemen er een paar:

Leerdoelen

Dit artikel is geschreven in de serie over leerdoelen voor de training autonomie.

Leerdoelen training Autonomie

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens