Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Arbeidsmogelijkheden en ziekte

Arbeidsmogelijkheden en ziekte. Een vraagstuk waar leidinggevenden in de dagelijkse praktijk tegenaan kunnen lopen. In een ander artikel legden we reeds uit dat ziekte een oorzaak kan zijn voor het niet in staat zijn om het werk uit te voeren. Maar dat hoeft niet! Medewerkers kunnen soms terwijl ze ziek zijn wel degelijk werk uitvoeren. Lees ook: ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Discussie

Arbeidsmogelijkheden bij ziekteEr wil nog wel eens discussie ontstaan tussen de leidinggevende en medewerker over wel of niet ziek zijn. Als leidinggevende kunt u deze discussie beter vermijden. Beter is om de bedrijfsarts te vragen of hij/zij deze ziekte voor u kan ‘objectiveren’ . De bedrijfsarts kan namelijk een medische diagnose vaststellen waarmee een bepaalde ziekte is vastgesteld. Als dat het geval is, is er dus écht sprake van ziekte.

Ziek zijn en mogelijkheden om te werken

Ook al is de diagnose gesteld en ook al is de medewerker écht ziek dan zegt dat nog niets over arbeidsmogelijkheden of arbeidsongeschiktheid. Om die vraag goed te beantwoorden is nader onderzoek nodig. U kunt onderzoek laten doen om de ‘functionele mogelijkheden’ van de zieke medewerker in kaart te brengen. Daar heeft u vervolgens nog niets aan want die functionele mogelijkheden moeten nog vertaald worden naar taken en handelingen binnen het werk waar u de medewerker voor nodig heeft. Wellicht kunt u dat als leidinggevende zelf doen maar u kunt ook een arbeidsdeskundige hiervoor inschakelen.

Uw medewerker benutten!

Veel slimmer is het echter om aan degene die het werk goed kent (de medewerker die zich ziek meldt) te vragen welke taken met de huidige functionele mogelijkheden wel uitgevoerd kunnen worden. Als leidinggevende moet u vervolgens dat werk aanbieden.

Ook verder in het traject van verzuim begeleiding, als de verplichtingen uit de wet ‘poortwachter’ voorbij komen en er re-integratieplannen moeten worden gemaakt, kunt u die het best laten maken door de zieke medewerker zelf. Het scheelt u niet alleen veel tijd, u geeft de medewerker een belangrijke actieve rol bij zijn eigen herstel. U blijft echter wel de regie houden. Als u het niet eens bent met het voorstel, vraagt u een aanpassing van het voorstel aan uw medewerker. Net zolang tot u overeenstemming hebt. Op deze wijze geeft  medewerkers meer verantwoordelijkheid voor hun eigen inzetbaarheid ondanks ziekte. We hebben er zelfs een naam voor: Ontpamperen.

Andere leerdoelen

De trainers van De Steven hebben nog meer leerdoelen voor u uitgewerkt gericht op 'verzuim en inzetbaarheid'.

Leerdoelen: verzuim en inzetbaarheid

Training en coaching

Bekijk onze training in het kader van verzuim en inzetbaarheid.

Auteur

Dit artikel is geschreven door: Peter Weustink

Peter Weustink trainer - coach


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.