Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

De medewerker negeert voorschriften

Negeren van voorschriften of het niet opvolgen van instructies kan een aanduiding zijn voor disfunctioneren van de medewerker. Voorschriften door de organisatie gesteld kunnen worden genegeerd (soms zelfs heel bewust). Wat kun je eraan doen?

Heldere instructies zijn noodzakelijk

Als organisatie moet je je er bijzonder van overtuigen dat de instructies rond voorschriften helder en duidelijk zijn voor de medewerker. Je hebt ze bijvoorbeeld vastgelegd in een personeelshandboek waarvoor de medewerker getekend heeft. Of jouw organisatie heeft veiligheidsvoorschriften waar de medewerker van op de hoogte is. Op het moment dat deze voorschriften niet opgevolgd worden, kun je de medewerker uitnodigen voor een gesprek waarbij je een waarschuwing afgeeft. Wij adviseren om dit schriftelijk te bevestigen. Blijkt vervolgens dat de medewerker de voorschriften alsnog niet opvolgt dan kun je de medewerker wederom uitnodigen voor een gesprek. Echter nu geef je niet alleen een waarschuwing maar je verbindt er consequenties aan wanneer opnieuw blijkt dat voorschriften niet worden opgevolgd. Uiteindelijk kan het leiden tot ontslag. In alle gevallen geldt:

  • Je weet zeker dat de medewerker de instructies kent en hiervoor getekend heeft: bij voorkeur heb je schriftelijk bewijs
  • De waarschuwingsbrief bewaar je in jouw personeelsdossier
  • Mocht het tot een ontslagaanvraag leiden dan dien je jouw personeelsdossier op orde te hebben

Verwachtingen managen

Webinar over verbetertraject of functioneringstraject

Bekijk ons webinar over het verbetertraject of functioneringstraject.

Webinar verbetertraject

E-book over verbeterplan

Bestel ons e-book over het verbeterplan (PDF)!

E-book verbeterplan

Is een verbetertraject zinvol?

Is een verbetertraject in deze situatie zinvol? Wij menen van niet. Als de instructies helder zijn binnen jouw organisatie dienen voorschriften gewoon opgevolgd te worden. Een traject gericht op verbetering van het functioneren komt in dat geval niet tot zijn recht. Eerder is een disciplinair gesprek zinvol.

 Praktijkvoorbeelden

  • Ondanks het feit dat er vanuit de organisatie regels bestaan t.o.v. roken, negeerde een medewerker deze voorschriften en kreeg hij een gele en uiteindelijk rode kaart van de organisatie
  • Hoewel in het personeelshandboek voorschriften staan over alcoholgebruik werd er op vrijdagmiddag om half 5 toch even een kratje bier opengetrokken door de medewerkers

Zo kunnen we veel meer voorbeelden noemen zoals het bewust niet opvolgen van veiligheidsmaatregelen of regels t.a.v. de hygiëne.

Onvoldoende functioneren

Wat is onvoldoende of slecht functioneren?

Onvoldoende functioneren

Verbetertraject

Bekijk de mogelijkheden voor een verbetertraject.

Verbetertraject

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.