Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Carrière afbouwen tot je pensioengerechtigde leeftijd

Carrière is een oud woord. Het komt uit het Frans en het duidt op een beroep met stapsgewijze ontwikkeling (bron https://etymologiebank.nl/). Die twee woorden raken me meteen: ontwikkeling en stapsgewijs. Er zijn heel veel artikelen geschreven over carrièreontwikkeling. Maar doorgaans gaat dat over groei en doorontwikkeling of over carrière maken en hogerop komen. Dit artikel gaat over het afbouwen van je carrière.

Hoe lang moet jij nog werken?

Iemand zei pas: ‘ik moet nog zoveel jaar werken’. En eigenlijk vind ik het jammer dat je het zo voelt. Alsof je de laatste jaren nog moet uitzitten. Alsof je daarna bevrijd wordt uit de werkgevangenis. Het gesprek kreeg een vervolg: ‘en daarna ga ik van mijn vrijheid genieten!’. Ik begrijp wat de persoon bedoelt. Maar ik wil even naar de andere kant van de medaille. Ga je pas genieten wanneer je met pensioen gaat? Ik zou zeggen: er ligt geen verbod op ‘genieten terwijl je werkt’! Kun je alleen genieten als je vrij bent? En om er meteen maar verder op in te gaan: ‘voel je je niet vrij wanneer je werkt?’.

Carrière afbouwen tot je pensioengerechtigde leeftijd

Loopbaancoaching

Bekijk onze trajecten gericht op loopbaanoriëntatie.

Loopbaancoaching

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Anders kijken!

Ik sprak pas met een jonge vrouw van 32 jaar. Ze werd ziek, raakte uit het arbeidsproces na 2 jaar ziekte. Ze werd depressief en hoewel ze fysiek herstelde van haar ziekte, was het leven voor haar opeens anders geworden. Uitzichtloos! Ze kreeg therapie op therapie, ging weer bij haar ouders wonen. Tot haar moeder iets bedacht waardoor ze weer kon werken. Ze werkt nu 3 dagen in de week en zei: ‘dit is voor mij de beste therapie’. Ze knapte opeens op. De depressie verdween. Werk kan ook therapie zijn en betekenis hebben, als je jong bent, maar ook wanneer je oud bent.

De laatste fase

Stel, je zit in jouw laatste werkfase. Nog een paar jaar en dan stop je ermee. Dat is ook carrièreontwikkeling. Maar de vraag is: kun jij je carrière zo inrichten dat het plezierig is en blijft? Pas deed ik een traject met een meneer die zei: ‘men wil in de organisatie mijn senioriteit inzetten voor jonge collega’s.’ Hij kreeg als taak om kennis en kunde over te dragen aan minder ervaren mensen. Het bracht hem een nieuwe glans op zijn werk.

Functie teruggeven

Ik deed een coachingstraject met een manager van 63 jaar. Hij had op zijn leeftijd ook fysiek ongemak, vond het werken zwaar. Resultaat van het traject: hij ging met zijn baas in gesprek. De functie van manager gaf hij terug, hij ging een dag minder werken zodat de belastbaarheid meer in balans was en hij had minder verantwoordelijkheden en dus ook minder zorgen. Samen vulden ze het in. Er kwam een jongere leidinggevende die hij nog een poosje mocht helpen.

Leren loslaten

Ouder worden is ook leren loslaten. Loslaten van beelden dat jij hetzelfde nog moet als toen je 30 was. Loslaten van beelden dat je nog hetzelfde kunt. Jouw kracht is jouw ervaring. Je hebt in jouw loopbaan al zoveel gezien en meegemaakt. Het is ook aanvaarden waar jouw grenzen liggen.

Jouw loopbaan vormgeven

Jouw loopbaan is onderdeel van jouw levensweg. Het is zo belangrijk dat je de laatste vorm geeft, invult, kleur geeft op een goeie manier. Zodat je niet die oude kritische zeurzak wordt die zich niet meer gehoord voelt binnen de organisatie en zodat je niet het stempel krijgt dat je tegen elke verandering bent.
Het is juist zo belangrijk dat je op een goeie manier kunt stoppen met werken. Dat je er stap voor stap naar toeleeft. Dat je je werk op een goeie manier kunt loslaten. Maar ook: dat je het stuk loopbaan als onderdeel van de levensbaan kunt afsluiten op een manier waar je met plezier op terugkijkt.

Oudere werknemers

Dit artikel schreef ik in de serie: 'coaching voor oudere werknemers'.

Coaching oudere werknemers

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.