Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Coaching oudere werknemers

Regelmatig worden wij gebeld met de vraag: coachen jullie ook oudere werknemers? De tegenvraag is: wanneer ben je dan een oudere werknemer? Wij coachen mensen van 16 jaar (onze jongerencoach) en we hebben soms zelfs iemand van in de 80. Dus alle leeftijden kunnen bij ons terecht. Maar er is één specifieke doelgroep die we wel nader willen duiden en dat zijn de zestigers die langzaam maar zeker naar het eind van hun carrière toegroeien. Tal van vragen kunnen daar een rol spelen. In dit artikel wil ik daar een paar vraagstukken uitlichten.

Kun je nog veranderen als je ouder bent?

Iemand vroeg pas: ‘kun je nog veranderen op mijn leeftijd?’. De achterliggende gedachte is: ik ben al zo oud, ik zit zo verwikkeld in bepaalde patronen, kan dat op mijn leeftijd nog veranderen? Mijn antwoord is eenvoudig: ieder mens kan veranderen. Het gaat vaak niet over kunnen, het gaat over willen. Wil je ook veranderen? De volgende vraag is: wat zou je dan willen veranderen? Natuurlijk gaat het erom dat je wel bij je kern blijft. Jouw eigenschappen kun je leren benutten en je kunt leren de valkuilen te vermijden. Dat is onafhankelijk van je leeftijd. Mits je er open voor staat.

Coaching oudere werknemers

Ouder worden en je carrière

Wanneer je ouder wordt, komt het eind van de carrière in zicht. Maar pas sprak ik met iemand die zei: ‘ik moet nog twee jaar werken, hoe vind ik nu uitdaging tot het eind van mijn carrière?’. Iemand anders zei: ‘ik hoop niet dat ik zo’n kritische oude zeurzak word in de laatste dagen van mijn werk. Maar ja, de vraag is: hoe ga je ermee om? Het verschil is al de juiste mindset. Moet je nog twee jaar werken? Of: mag je nog twee jaar werken?

Veranderingen: hoe ga je ermee om?

Vaak zeggen mensen dat het omgaan met veranderingen moeilijker is wanneer je ouder wordt. Wat mij betreft is dat te stellig. Natuurlijk zie ik ouderen die moeite hebben met ICT-vaardigheden en die weinig affiniteit hebben met de mobiele telefoon of WhatsApp. Natuurlijk zie ik ouderen die botsen qua waarden, normen of arbeidsethos met de jongere generatie. Maar soms is het ook de rijpheid en de gerijptheid bij de oudere mens die juist daardoor met veranderingen kan omgaan omdat hij/zij al zoveel veranderingen heeft gezien. Heel af en toe hoor ik de opmerking: ‘hoe hou ik me staande in een organisatie waar heel veel jonge mensen werken?’. Misschien is het tijd om je carrière eens onder de loep te nemen en na te denken over een zinvolle afbouw?

Zinvolle invulling tot je AOW-gerechtigde leeftijd?

Cruciaal is de vraag: hoe kun je je loopbaan zinvol invullen tot je AOW-gerechtigde leeftijd? Waar ligt jouw toegevoegde waarde? Moet je het takenpakket nog anders verdelen? Kun je jongere medewerkers begeleiden en jouw kennis en ervaring inzetten?

Loopbaancoaching

Bekijk onze trajecten gericht op loopbaanoriëntatie.

Loopbaancoaching

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.