Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Is je leven ook compleet zonder kinderen?

Leven zonder kinderen

Is je leven wel compleet wanneer je geen kinderen hebt? Wanneer je zonder gezin door het leven moet gaan? Een vraag die me al lange tijd bezig hield.

Kinderloos en acceptatie

Misschien dacht je dat het het wel verwerkt had om kinderloos te zijn of dat je jouw kinderloosheid geaccepteerd had. Maar de praktijk is zo anders. In jouw dagelijkse omgeving zie je een geboorte- en zwangerschapsgolf ontstaan. De pretecho’s en babyshowers vliegen om je oren. Foto’s van zwangere dames vliegen over alle social media kanalen.

Confrontatie met jezelf

Wanneer je er naar kijkt, wordt je geconfronteerd met jezelf. Je voelt het diepe verdriet wat er is. Want kinderloosheid is een rouwproces. Je kunt er moeilijk mee omgaan ook al bemoei je je er niet zoveel mee. Ook al is je credo, horen, zien en zwijgen: je kunt er niet omheen. Slik! Met moeite geef je een eerste babyfoto op facebook een like. Zo even stilletjes huilen en dan weer doooor...   Je hebt al 100 keer gezegd tegen jezelf  dat je niet zo raar moet doen en dat je niet zo egoïstisch moet zijn.  Die mensen kunnen er toch ook niets aan doen en je moet toch blij zijn voor de nieuwe ouders? Je gunt ze dat ook toch gewoon? Tuurlijk gun je ze dat! Je hebt alleen moeite met jouw eigen pijn. Je hoopt maar dat ze niet vragen of je de baby even wilt vast houden. Als je er aan denkt ,  breekt het zweet op voorhand al uit. Je voelt je er onhandig bij. Je weet niet eens hoe je dat moet doen. En die confrontatie met dat wonder laat jouw precies voelen waar je naar verlangt en wat je mist. Maar je weet dat jij het nooit zal meemaken.

Rouw

Nooit zal iemand mamma tegen mij zeggen. Nooit zal mijn moeder oma heten, nooit zal mijn vader opa worden genoemd. Nooit zal ik kleine armpjes om me heen voelen waar ik zo intens naar verlangd heb. Nooit zal ik  met mijn kind naar de speeltuin gaan. Nooit kan ik met mijn kind naar de dierentuin. Nooit zal ik zelf oma worden. Daarom ben ik verdrietig, daarom vind ik het moeilijk, daarom loop ik er soms om heen omdat de pijn zo groot is.

Ik rouw omdat mijn droom, mijn verlangen nooit zal uitkomen.

Eigen weg

Belangrijk is om je eigen weg te vinden. Een weg zonder kinderen weliswaar in een omgeving met mensen die hele gezinnen om zich heen krijgen. Belangrijk is om je eigen-waarde niet te laten afhangen van wel of geen kinderen krijgen. Belangrijk is om de zin van het leven te blijven zien en te ontdekken op jouw manier. Belangrijk is om autonoom te worden en te blijven.

Persoonlijke coaching

Wilt u werken aan uw persoonlijke ontwikkeling? Aarzel niet langer maar schrijf u meteen in voor coaching gericht op levensvragen! Natuurlijk hebt u  nog tal van vragen over de aanpak en prijs. Wanneer u contact met ons opneemt, zetten wij u alle mogelijkheden, voorwaarden (en de prijs) op rij!

Coaching gericht op levensvragen

Rubriek levensvragen

Lees andere artikelen in de rubriek levensvragen.

Deze blog is geschreven door Monique van Nuil.

Monique van Nuil