Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Liefdesrelaties op het werk

Liefdesrelaties op de werkvloer

Liefdesrelaties op het werk: kan dat? Een affectieve relatie is weliswaar een privézaak en wordt derhalve ook nog beschermd door de wet op de privacy: toch zijn er veel nadelige gevolgen wanneer er liefdesrelaties op de werkvloer ontstaan. Uiteindelijk leiden ze vaak tot een onherstelbare vertrouwensbreuk tussen de werkgever en werknemer. 

Belangenverstrengeling en onprofessionele afstand

Liefdesrelatie op het werk zijn vaak lastig omdat belangenverstrengeling voor de hand ligt. We noemen een aantal situaties:

Soms gaat het nog veel verder. Zo maakten we mee dat een medewerker in een managementfunctie een relatie kreeg met een medewerker van de concurrent waardoor de geheimhoudingsplicht in gevaar kwam (of betwijfeld werd).

 • medewerkers durven zich niet goed uit te spreken want ze zijn bang dat de informatie links of rechts tegen hun wordt gebruikt
 • medewerkers hebben het gevoel dat een ander wordt bevoordeeld (daarmee bedoelen ze dat zij worden benadeeld)
 • medewerkers hebben het gevoel dat de persoon die het betreft meer informatie heeft en meer weet over bepaalde zaken (ze voelen dat aan: terecht of onterecht)

Praktijkvoorbeelden

We noemen wat praktijkvoorbeelden van liefdesrelaties op de werkvloer met een negatief effect:

 • Een medewerkster vertelde: 'na het functioneringsgesprek belandde ik in bed met mijn leidinggevende. We hadden een vertrouwelijke relatie en uiteindelijk kwam er dit uit voort. Het gevolg was dat mijn leidinggevende de volgende dag deed alsof er niets gebeurd was maar we keken elkaar amper aan en hebben er niet meer over gesproken. Hij was getrouwd en ik was bang dat ik de situatie in gevaar zou brengen. Gevolg: de medewerkster is gaan solliciteren.
 • Een financieel directeur die een vertrouwenspersoon van de directeur/aandeelhouder was kreeg een relatie met een medewerkster. Niks op tegen, zei men in eerste instantie. Gefeliciteerd, zei men in tweede instantie. Maar uiteindelijk bleek dat de financieel directeur ook het privé vermogen beheerde en ontstond er een vertrouwensbreuk tussen de eigenaar en de financieel directeur.
 • Een organisatie benaderde ons: 'we hebben een probleem binnen ons team, de communicatie is niet open, er is wantrouwen, we willen een traject doen gericht op teamontwikkeling'. Het team onderging het traject gelaten en twee maand later bleek dat de leidinggevende een relatie had met één van de teamleden. Iedereen wist het, niemand zei het. Vandaar........
 • Een directielid bij een gemeente had een relatie met een medewerker van de HRM-afdeling. Iemand kwam erachter aan de hand van de telefoonspecificatie. De hilariteit was groot, niemand zei iets, iedereen zweeg maar 's avonds en 's nachts werd door medewerkers gecontroleerd of het inderdaad allemaal klopte.
 • Een leidinggevende vertelde: 'sinds ik weet dat mijn directeur een relatie heeft met één van de mensen die ik aanstuur, ben ik niet meer open in mijn communicatie'.

Liefdesrelatie reden tot ontslag?

Is een liefdesrelatie op het werk reden tot ontslag? Mooie vraag die we vaak krijgen. Het antwoord is: NEE. Wat is er mis mee? Liefde is nog steeds geen misdaad. Wel kunt u een artikel opnemen in uw personeelshandboek over relaties op het werk die leiden tot belangenverstrengeling of een onprofessionele afstand tot andere medewerkers.

Iedere situatie kan anders beoordeeld worden

Er is geen format te ontwikkelen voor liefdesrelaties op het werk. Uiteraard zijn er ook verhalen van productiemedewerkers: de één werkt op afdeling A en de ander werkt op afdeling B. Ach, wat is er tegen? Anders wordt het in leidinggevende en managementfuncties. Belangrijk is dat de organisatie een keuze maakt: vinden wij dat dit kan op de werkvloer? En deze keuze vindt men vaak lastig omdat het een teer onderwerp is.

Wat kunt u eraan doen?

Het beste wat u kunt doen is: uw verstand gebruiken en de zaak bespreekbaar maken. Dat geldt in meerdere opzichten:

 • voor de medewerker die het betreft is het verstandig om de zaak niet onbespreekbaar voort te laten slepen maar open op tafel te leggen (denk niet dat men er niet achter komt want u vergist zich)
 • voor de medewerkers die het aangaat is het beter om zelf keuzes te maken en consequenties te verbinden aan deze keuze
 • voor de organisatie geldt: geef de medewerker tijd om zijn leven te (her)structureren, maak samen keuzes, help één van beide medewerkers om een andere baan te vinden maar laat het niet te lang sudderen

Liefdesrelaties: shownieuws en smeuïg nieuws op de werkvloer

In een familiebedrijf kreeg de directiesecretaresse (rechterhand en vertrouwenspersoon van de directeur) een relatie met de vader van de directeur. De zaak was keurig onder de mat gehouden en op enige dag kreeg de familie een trouwkaart met het bericht (wij zijn gisteren getrouwd). De zoons en dochters (dus ook de directeur wist van niks) en de verwarring was enorm. Wat gebeurde er:

Toen dit verhaal bekend werd stond het personeel in drommen bij elkaar. Er werd gegrapt, gegniffeld en gelachen maar met de betreffende personen werd er geen woord over gewisseld.

 • de ene dag zei de directeur: medewerker wil je even een mail sturen naar..................
 • de volgende dag moest hij zeggen: mamma wil jij die klant even mailen..........

Negativiteit en weerstanden binnen teams

Dit artikel is geschreven in een artikelenserie over negativiteit en weerstanden binnen teams.

Negativiteit en weerstanden

Leerdoelen voor teams

Voor teams hebben wij een aantal teamleerdoelen uitgewerkt. Bekijk: leerdoelen voor het team. Wij verzorgen trajecten gericht op teamontwikkeling en het verbeteren van de interne communicatie.

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.