Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Concentratie op onrecht

Concentratie op onrecht, op alles wat niet klopt, is een krachtige afleidingsmanoeuvre van de werkelijke pijn die je kunt ervaren. In dit artikel ga ik in op: je concentreren op onrecht en op alles wat niet eerlijk of oneerlijk is.

Waarover gaat het?

Ook in mijn omgeving ken ik mensen die de hele dag praten over ‘wat niet klopt’. Er is geen dag of ze zien wel iets wat niet deugt. De rijksoverheid kan iets bedacht hebben waar ze het mee oneens zijn. Er zijn maatregelen genomen waarvan ze de juistheid betwisten. Ze zijn het niet eens met de gemeente waar ze wonen. Het bedrijf waar ze werken doet het niet goed. De buurvrouw ziet het verkeerd.
Kortom: wanneer ik ze spreek, dan hoef ik maar op een knopje te drukken en de onrechtgrammofoonplaat gaat aan. Er komt een grote waslijst aan:

  • Wat onrecht is
  • Wat oneerlijk is of wat gemeen is
  • Wat onjuist is en wat niet goed is
  • Wat onecht is en wat onoprecht is
  • Wat fout is en wat verkeerd is
  • Waar het fout is gegaan en waar het mis dreigt te gaan
  • Etc.

Concentratie op onrecht

Herken je het?

Misschien herken jij dit ook wel in jouw omgeving. Iemand die de krant leest als een soort misstandverslaggever. Of misschien herken jij jezelf daarin.
Iemand zei pas tegen mij: ‘ik heb ook een groot rechtvaardigheidsgevoel’. En vooropgesteld: dat is een mooie eigenschap. Maar daarover gaat dit artikel niet. Want wat ik nu beschrijf neigt eerder naar een groot onrechtvaardigheidsgevoel en daarmee bedoel ik: een gevoel voor alles wat onrechtvaardig is.

Waarom doe je het?

Een kardinale vraag is: waarom mensen dit doen? Ze zijn voortdurend in de rol van de beschuldiger en zijn altijd bezig om zich af te zetten tegen. Er is altijd iets (een instantie) of iemand die het verkeerd doet of verkeerd ziet. En als dat de gemeente of de rijksoverheid niet is, dan is het tante Alma wel die het ook niet goed ziet. Of oom Willem die keuzes heeft gemaakt die echt niet goed zijn.

Ze zijn voortdurend in de rol van aanklager. Of in de rol van veroordelaar. Maar dat is nog geen antwoord op de vraag: waarom doe je het?
Ik denk dat mensen dat doen om de werkelijke aandacht van zichzelf af te leiden. Dat is een eerste reden. Je hoeft niet bezig met jouw eigen pijn, verdriet, teleurstelling en boosheid.

Een tweede reden is dat je de aandacht op jezelf vestigt in de zin van:

  • Zij zien het fout maar ik zie het goed
  • Zij doen het niet goed maar ik doe het wel goed
  • Zij maken foute keuzes en dat zou ik nooit gedaan hebben

In dat geval zit er iets achter van ‘zie mij eens’.

Leerdoelen

Het hoeft geen betoog dat deze houding erg negatief is en je leven ook nog kan vergallen tot op zekere hoogte. Het leerdoel is: ga nu eens uit van jouw behoeften, wensen, dromen en idealen. En laat los wat niet okay is voor jou. Vaak heb je er toch geen invloed op.

Stress en burn-out

Wil je meer weten over coaching gericht op vermindering van stress of begeleiding bij burn-out?

Stressmanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.