Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zat van het onderwijs

Ben je zat van het onderwijs? Of van je beroep als leerkracht of docent? Heb je het wel gehad met jouw beroep of met de scholen? Zou je wel eens wat anders willen, maar je weet niet wat? Wat is er aan de hand?

Loopbaancoaching

Lees ook onze artikelen over loopbaancoaching

Loopbaanoriëntatie of loopbaanbegeleiding

Veranderingen

Zat van het onderwijs of van het beroep als docent?Het onderwijs is niet meer zoals het ooit was (lees ook: het onderwijs is veranderd). Waar zijn onze waarden en normen gebleven? Ouders hebben geen greintje respect meer voor de leerkracht. Ouders staan bij het minste of geringste geschilpunt op de stoep en komen verhaal halen. Waar haal ik als leerkracht het lef vandaan om hun kind straf te geven? Hoe haal ik het in mijn hoofd om geen rekening te houden met de beperking die hun kind heeft op sociaal emotioneel gebied of waarom stem ik mijn lesstof aanbod niet beter af op de onderwijsbehoefte van hun kind? Ik als leerkracht moet toch beter weten, nou ja zeg. Wat denken ze wel, ik heb nog 27 andere kinderen in de klas, die ook allemaal hun eigen wensen op lesstof gebied hebben. Ik ben geen duizendpoot en kom echt handen te kort om ieder kind onderwijs op maat te bieden.

Leerlingen

En dan de leerlingen. Ze luisteren gewoon niet. Alles moet duizend keer worden uitgelegd en dan begrijpen ze het nog niet. Ze praten voor hun beurt, kunnen het niet opbrengen om op elkaar te wachten en ze vallen me continue in de rede. Het zijn betweters met een grote mond. Brutaal zijn ze en tonen geen enkel respect voor mij als leerkracht.

Wat doet het met je?

Er zijn van die dagen dat ik het liefst gillend weg ren, me ziek wil melden en geen voet meer binnen een school wil zetten. Ik kan het niet meer, ik ben het verleerd en ik heb echt geen zin en energie meer over om me nog voor schoolse zaken in te zetten. Het lesgeven is niets meer voor mij, maar wat nu? Wat zou ik anders voor werk kunnen doen? Er moet toch brood op de plank komen.

Wat ga je eraan doen?

Wil je iets veranderen in je situatie, begin dan bij jezelf. Heb je er weleens over nagedacht dat het onderzoeken waar je wel energie van krijgt de moeite waard kan zijn? Heb je een beeld van jezelf waar je energiebronnen liggen, dan weet je waar je goed in bent en wat je talenten zijn. Een talent is een natuurlijke aanleg die iedereen heeft, alleen niet iedereen erkent zijn talenten als een talent omdat we geleerd hebben ze weg te stoppen. We herkennen ze niet meer als talent soms zien we ons talent zelfs als zwakheden.

Het werken binnen je talent geeft je positieve energie en wie wil dit nu niet?

Training en coaching in het onderwijs

Wij bieden training en coaching op scholen en in het onderwijs (voor leraren en docenten).

Training voor scholen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.