Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Stoppen met je baan als docent?

Je staat voor de klas omdat je affiniteit hebt met kinderen. Je wilt alle potentie uit hun halen. Je wilt dat kinderen zich ontwikkelen tot mooie zelfbewuste kinderen. Kinderen die zelfstandig en zelfbewust de maatschappij in kunnen.
Je wilt er zijn voor ieder kind. Elk kind in jouw klas verdient het om jouw aandacht te krijgen. Verdient het om aan het eind van de dag naar te huis te gaan met een gevoel dat jij alles voor hem hebt gedaan, wat nodig was. Maar dat lukt je niet meer.

Te weinig tijd?

Je hebt elke dag structureel te weinig tijd voor extra ondersteuning, te weinig tijd om alle leerlingen die aandacht te geven die ze nodig hebben.
Je merkt ook aan jezelf dat je te weinig expertise hebt van alle kinderen met labels om ze goed te kunnen bedienen en extra ondersteuning te geven. Het lukt je niet meer om de klas naar een hoger level te tillen om zo aan de leeropbrengsten te voldoen.

Geen voldaan gevoel

Je bent een octopus met acht armen maar je hebt er wel twaalf nodig om met een goed en voldaan gevoel naar huis te gaan. Het gevoel dat je er voor elk kind bent geweest en geen kind tekort hebt gedaan. Je ook de andere taken kunt oppakken die nu blijven liggen, omdat passend onderwijs te veel tijd in beslag neemt.

Toename van werkdruk

Je voelt de werkdruk steeds hoger worden. Er wordt steeds meer van je gevraagd. Vroeger was dit allemaal niet nodig, natuurlijk moest je je leerlingen goed in beeld hebben om het onderwijs goed af te kunnen stemmen op leerbehoeften van kinderen. Maar nu moet je ook nog eens alles op papier zetten, verantwoording afleggen als je je opbrengsten niet haalt. Het zuigt je leeg, het voelt alsof de armen van de octopus verlamd raken.
Het liefst zou je het rustiger aan willen doen. Misschien wil je diep in je hart wel stoppen met lesgeven. Maar durft het niet.

Wat moet je dan?

Je hebt een gezin te onderhouden. Binnen het onderwijs kun je heel veel maar wat kun je buiten het onderwijs? Wie zit er op jou te wachten? Je bent al aardig gevorderd qua leeftijd, het gaat nooit meer lukken om een andere baan te vinden. Stoppen? Nee, daar heb je de moed niet voor. Dan maar doorgaan, af en toe even ziekmelden om bij te tanken. Stoppen, minder werken, op een andere manier werken, ja dat kan! Ook jij voor jou is dit mogelijk.

Loopbaancoach

Ga op onderzoek uit waar jouw krachten en kwaliteiten liggen. En heb de moed om voor jezelf te gaan staan. Stoppen met een baan, doe je niet zomaar. Zeker niet als je je gehele ziel en zaligheid in de opleiding tot leraar hebt gelegd. Je hebt er kneiterhard voor gewerkt om jouw kennis en ervaring over te dragen aan leerlingen.

Loopbaan

Jouw droom

Je droomt ervan om voor de klas te staan, jouw klas is een geweldige klas. Jij gaat jouw kennis en ervaringen delen met de kinderen. Ze alles leren wat ze willen leren. Je kan niet wachten om jouw ideeën hierover ten uitvoer te brengen. En dan is het zover. Jij mag voor de klas, je gaat je eigen klas(sen) runnen. Het echte onderwijsleven gaat beginnen. Maar jouw enthousiasme en idealisme worden al snel de nek omgedraaid door hoge werkdruk en de druk te moeten presteren - alleen weet niemand precies wat je moet presteren, dat ligt (n)ergens vastgelegd.

Je loopt tegen van alles aan

In de praktijk ga je tegen je eerste dingen aanlopen. Je mist de ervaring met het schoolse vergaderen, het schrijven van groepsplannen, buitenschoolse activiteiten organiseren, ouderavonden organiseren en oudergesprekken voeren.
Dan heb je ook nog een volle klas, met veel zorgleerlingen die allemaal een eigen aanpak hebben. Hoe ga je om met kinderen met ADHD, ADD, ASS, Asperger, gedragsstoornis, ODD, hoogbegaafd, dyslexie, dyscalculie, DCD of NLD.
Korte lijntjes met ouders onderhouden, lesstof voorbereiden, orde houden.
Dan ontbreekt ook nog de begeleiding van een coach of collega leerkrachten. Iedereen heeft het druk met zijn of haar groep en jij worstelt je zo goed als het gaat door het eerste jaar heen.

Geen volhouden aan

Je houdt dit misschien nog een jaar of twee vol maar dan is het op. Dit is wat jij voor ogen had. Je zit een achtbaan aan gevoelens. Het gevoel van falen, van teleurstelling tot woede op jezelf en anderen.
Je bent zo moedig om uit het onderwijs te stappen want als je dit nog een paar jaar moet gaan doen, kunnen zou onder het tapijt vegen.

Maar dan? Wat wil je, moet je doen?

Nog een keer gaan studeren met de mogelijkheid weer een verkeerde keuze te maken? No way! Dan maar achter de kassa bij de Albert Heijn of in de horeca gaan werken? Je hebt om de moed om te stoppen omdat je niet wilt verbitteren. Je wilt een toekomst waarin jij je blij en gelukkig voelt. Waar word jij blij en gelukkig van? Wat gaat bij jou als vanzelf? Is dit misschien toch het onderwijs en heb je ondersteuning of iets anders nodig om de energie weer te voelen
stromen? Of ligt je hart toch ergens anders?

Training en coaching in het onderwijs

Wij bieden training en coaching op scholen en in het onderwijs (voor leraren en docenten).

Training voor scholen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.