Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Oudergesprekken op school: zie je er tegenop?

Oudergesprekken op school: tegen de tijd dat de rapportgesprekken dichterbij komen, begin je als docent of leerkracht al een unheimisch gevoel te krijgen. Soms kun je je gedachten een andere richting op sturen maar als de gesprekken dichterbij komen, lukt dit niet meer en gaan je fantasieën erover met je op de loop. Er komen allerlei dramatische gedachten in je op. Heb je alles wel goed voorbereid, heb je de cijfers wel goed uitgerekend, staat alles wel keurig verwoord in het rapport, staan er misschien schrijffouten in en staan de cijfers wel bij de juiste vakken genoteerd?

Bang om fouten te maken?

Oudergesprekken op schoolJe ergste nachtmerrie is dat je het verkeerde rapport voorleest, wat zullen ze dan wel niet van je denken? Hoe benader je de ouders die een duidelijke mening hebben en moeite hebben om hun kind van het voetstuk waarop zij het zelf hebben geplaatst, af te halen? De nacht voor de gesprekken slaap je slecht en droom je niet alleen bizarre dingen over de ouders maar ook over je leerlingen.

Moment suprême

Dan komt het moment suprême. Zenuwachtig naar buiten kijken, dralen, schriftjes nog even schikken, rapport klaarleggen. Uiteindelijk ontkom je er niet aan om de ouders binnen te vragen en het gesprek aan te gaan. Als alle gesprekken zijn geweest heb jij bereikt dat alle ouders blij, tevreden en met een goed gevoel naar huis zijn gegaan, maar jij bent gesloopt en heb minstens twee dagen nodig om bij te komen. Deze negatieve en angstige gevoelens en gedachten kunnen voortkomen uit onzekerheid en twijfel aan eigen kunnen. Of misschien heb je een hekel aan ruzies of woordenwisselingen. Misschien wil je ook wel iedereen pleasen en vind je het belangrijk dat iedereen je aardig vindt.

Duidelijk zijn helpt ouders en kind

Heb jij je wel eens gerealiseerd dat ouders je ook aardig vinden wanneer jij op een nette manier vertelt welke ervaringen jij hebt met hun kind en wat jouw bevindingen zijn? Door eerlijk en open te zijn, met liefde en oprechtheid over hun kind te praten, te komen met concrete voorbeelden, laat je ouders in hun waarde. Ze weten waar ze aan toe zijn omdat jij een reëel beeld schetst en hetzelfde doel voor ogen hebt als zij: het allerbeste voor hun kind.

Training en coaching in het onderwijs

Wij bieden training en coaching op scholen en in het onderwijs (voor leraren en docenten).

Training voor scholen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach