Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Klachten ouders: hoe ga je er als docent mee om?

Klachten ouders: hoe ga je er als docent mee om? Ervaar je kritiek van ouders als klagen en zeuren en betrek je het teveel op jezelf? Steunt de leiding jou? Zie je er tegenop om ouders te woord te staan.

Het gevoel bij klachten

Het zijn altijd dezelfde ouders die komen en klagen zeuren. Heb je pleindienst komen de eerste ouders al naar je toe om te vertellen dat hun kind zich niet lekker voelt en straks wordt opgehaald om naar de dokter te gaan. Komen de kinderen de klas binnen, loopt er een ouder mee en verteld dat hun kind die nacht zo ontzettend nare nachtmerrie heeft gehad of jij weet hoe dit kan want hij heeft de laatste tijd toch wel vaak nachtmerries. Zijn de kinderen naar huis belt er een ouder op om te vertellen wat er allemaal mis is gegaan op het plein en of jij dat even kunt oplossen en in de gaten houden.

Zo gaat het vrijwel elke dag en je hebt het gevoel dat je meer tijd kwijt bent met aandacht besteden aan ouders dan aan de kinderen in je klas. Ouders vragen soms zoveel aandacht van je dat je  eigenlijk wel helemaal klaar mee bent. Het liefst wil je wegkruipen als je alweer diezelfde ouder aan ziet komen.

Krijg je voldoende steun van de schoolleiding?

Krijg je wel voldoende steun van jouw leidinggevende als er klachten zijn van ouders? Wordt er binnen jouw team ook over dit soort zaken gesproken met elkaar? Of heb je het gevoel dat je er alleen voor staat? Is er binnen de school ook iets geregeld inzake het omgaan met klachten?

Omgaan met klachten

Reageer je vanuit de eigen weerstand?

Klachten van ouders: hoe ga je ermee om?Merk je dat je vanuit de eigen weerstand gaat reageren? Merk je dat je onbewust anders op de kinderen van deze ouders gaat reageren wat je helemaal niet wil? Een kind mag niet de dupe worden van het gedrag van zijn ouders en toch merk je dat het wel invloed op je heeft. Je hebt het gevoel er weinig aan te kunnen doen, hoe goed jij je best ook doet. Eigenlijk vind je dat de ouders de schuldigen zijn maar ja, deze kun je niet veranderen.

Wat kun je eraan doen?

Is er wat aan te doen? Jazeker! Nee, die ouders kun je niet veranderen. Als ze dat willen, moeten ze dat zelf doen. Maar je kunt wel leren anders met ouders om te gaan. Allereerst is het belangrijk om te weten op welke manier jij ouders benadert en welke reactie dit bij een ouder oproept.  Welke reactie roep je op in het gedrag bij ouders en welke  gevolgen heeft dit op het gedrag van ouders. Heb je hier inzicht in, weet je ook welke stappen jij kunt maken om afspraken met ouders te maken over de wijze van communiceren.

  • Inzicht in eigen weerstand en herkennen weerstand bij de ander

    Een eerste leerdoel kan zijn om inzicht in eigen weerstand te verkrijgen. Daarna is het erg handig om de weerstand bij de ander te leren herkennen. Weerstanden zijn soms om te buigen.

  • Realiseer je dat de weerstand van de ouders niet van jou is

    Weerstand bij de ander en zelfs boosheid of teleurstelling is niet van jou. De ouders zijn zelf eigenaar van hun verwachtingen, behoeften en gevoelens. Daar kun je wel iets aan doen namelijk: loslaten en begrijpen dat jij daar niet de eigenaar van bent.

Training en coaching in het onderwijs

Wij bieden training en coaching op scholen en in het onderwijs (voor leraren en docenten).

Training voor scholen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.