Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Vlotte babbel en toch niet assertief?

Een vlotte babbel wil niet zeggen dat je assertief bent of in elk geval dat jij je niet assertief genoeg voelt. Voor de buitenwereld kom je assertief over maar voor je eigen gevoel niet. In de praktijk kom ik vaak genoeg jongeren tegen die zichzelf niet assertief genoeg vinden.

Hoe kan dat?

Het beeld dat je van jezelf hebt komt niet altijd overeen met wat anderen van je zien. Het kan heel goed zijn dat praten je heel gemakkelijk afgaat, je gaat makkelijk een gesprek aan.

Je hebt van nature een nieuwsgierige houding en je weet veel. Jij kunt over veel verschillende onderwerpen meepraten, je kunt je zegje doen. Aan anderen geef je hiermee de boodschap af, ik ben weerbaar, zelfbewust en zelfverzekerd. Dus kom je assertief over.

Jouw buitenkant en jouw innerlijk

We hebben het nu over de buitenkant van jou. Van binnen kun jij je wel heel anders voelen. Het is heel goed mogelijk dat je je onzeker voelt (zeg ik wel de goede dingen, wat moet ik zeggen), minder bewust bent van wat je zegt (zo heb ik het niet bedoelt) of voel je je helemaal niet zelfredzaam (kom ik weer niet voor mezelf op).

Dit kan te maken met hebben met please-gedrag, aardig gevonden willen worden. Het kan ook zijn dat wanneer er een persoonlijke mening wordt gevraagd, je gewoon even denktijd nodig hebt.

Vlotte babbel en toch niet assertief?

Wat is assertief zijn?

Assertief zijn is zelfvertrouwen hebben, zelfverzekerd voelen en zelfredzaam zijn.
Assertief ben je wanneer je zelfverzekerd bent, je veel vertrouwen in eigen kunnen hebt niet alleen in jezelf als mens, maar ook in jouw kwaliteiten en talenten.

Assertief ben je wanneer je met zelfvertrouwen uitdagingen aangaat, je eigenwaarden en normen hebt ontwikkeld, een realistische kijk op jezelf hebt, innerlijk stabiel en evenwichtig bent. 

Assertief ben je wanneer je zelfredzaam bent, je zelfstandig je problemen kunt oplossen en voor jezelf kunt zorgen, wat niet betekent dat je alles zelf moet doen maar ook hulp durft te vragen en te accepteren. Assertief zijn kun je pas zijn als je weet wie je bent, hoe je denkt en welke talenten je hebt.

Leerdoelen assertiviteit

Jouw talent

In je talenten zit je eigenheid en authenticiteit en laten zien wie je werkelijk bent.

Het gaat hierbij niet alleen om de dingen waar je goed in bent, maar vooral waarom je daar zo goed in bent, het laagje eronder. Dat laagje is wie je bent! Heb je eenmaal dat laagje ontdekt, heb je inzicht in jezelf en weet je waar je sterke en zwakke kanten liggen, dan pas kun jij assertief zijn want je zelfbeeld en zelfvertrouwen groeien als je je bewuster bent van je talenten en als je merkt dat je ze steeds meer inzet. Je gaat op jezelf vertrouwen en wordt stabiel en evenwichtig.

Jongerencoaching

In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?

Coaching voor jongeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.